Kan du gøre dit PC-setup klimavenligt?

0
1976

I 2019 var vi gode til at vende synet mod verdens globale fremtid. Gretha Thunberg var et trendende emne, og citater fra den 16-årige pige vakte interesse adskillige steder i verden: ”Hvordan kan I sige, I elsker jeres børn mere end noget andet, og så samtidig stjæle hele deres fremtid foran øjnene på dem?”.
På de sociale medier var grønne planer for fremtiden et emne, der igen og igen rullede henover skærmen. Men er denne interesse stadig i live i 2020?

Der er stadig tid til at tænke fremad i 2020

Midt i al kaosset og pandemien, der raser, er der stadig overskud og tid hos de fleste til at skænke en tanke til den grønne omstilling.
Indenfor dansk politik gør dette sig hørt med ord som: ”Danmark skal igen være en grøn stormagt” og som citeret direkte af Mette Frederiksen: ”Der er ét område, hvor Danmark kan gøre den absolut største forskel for verden. Det kan vi, når det gælder vores klima og miljø”.
Men det er ikke kun indenfor politik, at det ”grønne hjerte” banker for vores klode, for også på sider såsom det populære norske site Fremtidensbygg.no, der konstant holder følgerne opdateret med udvikling indenfor byggebranchen, ses artikler om ”Den nye nordiske standard” i samspil med billeder af byggerier, der bruger miljøvenlige materialer samt en nytænkning indenfor nordisk arkitektur, der ynder at blande alment byggeri med grønne områder og rigt planteliv.

Men nu er du jo sandsynligvis ikke politiker eller grøn ekspert indenfor byggebranchen: Du er bare en hel almindelig dansker, der godt kan lide computere – så hvad i alverden kan du gøre for at sikre, at dit PC-setup er så grønt som muligt?

Køb brugt hardware

Nu kommer der en sætning, som er meget kontroversiel for laptop lovers og gamer – køb så meget som muligt brugt. Det kan lade sig gøre! Om end med den rette indstilling.

For de fleste almene brugere, vil en brugt laptop kunne tjene dig lige så vel som en ny – hvis du kun skal bruge din arbejdslaptop til Word og Excel, så behøver du ikke en splinterny Mac for at klare dig.

En ny laptop kan være lige så god, når den købes fra en af de mange forhandlere af brugt teknologi – her vil der endda være garanti på varen. Det samme gælder en god solid gamer stol, som let kan købes brugt.

Det bliver straks mere vanskeligt, når dit fokus er gaming. Gaming computere kræver ofte det nyeste udstyr for at kunne klare alle de nye spils strikse grafikkrav. Men faktisk, kan gaming computere være en grøn standard i sig selv.

Enhver hjemmebygget computer er en miljøvenlig løsning indenfor PC-brug. Du kan købe nye dele til computeren efterhånden, som teknologien udvikler sig, og du undgår derved at smide en hel computer ud, hver gang du vil skifte til en nyere model!
Derved er du med til at skære ned på de 423.000 tons computere, der hvert år ender som elektronikaffald på danske lossepladser: Computere, der vil tage flere hundrede år om at blive nedbrudt af naturen, ifølge nonprofit organisationen ”Hold Danmark rent”.