Hvad er Friv?

0
276

Har du hørt ungerne snakke om Friv eller har vennerne fortalt hvordan de får tiden til at gå hurtigere ved at tjekke Friv ud? Vi vil her forsøge at forklare hvad Friv er, for selvom vi hurtigt kan gennemskue at der er tale om en online spilleplatform, så er det ofte meget mere end bare det.

Spil online spil uden at skulle risikere at betale for noget eller bliver fanget af reklamer

Friv er en online spilleplatform der har eksisteret siden år 2006. Ligesom du kan finde YouTube for både børn og voksne, har Friv 2 forskellige hjemmesider, der er rettet til 2 forskellige målgrupper, hvor du kan finde en masse spil. Der er Friv.com og Friv4school.

Friv4school er en hjemmeside hvor du roligt kan lade selv de mindste børn vælge frit mellem spil. Selvom at der her er sorteret de lidt mere voldsomme spil fra, så er der stadig rigtig mange spil at vælge mellem.

Friv.com har spil for alle aldre og selvom siderne er rettet til børn og unge, kan voksne også få en masse tid til at gå med spil herfra. Bedst af alt er at alle spil er helt gratis og reklamefri. Du bliver altså ikke fristet til at hoppe videre til en side med spilleautomater og bruge hele månedens madbudget, fordi du bliver opslugt af de enarmede tyveknægtes fristelser, der popper op i form af reklamer på alverdens sprog.

Vidste du forresten at spilleautomater på islandsk hedder Spilakassar og at du som dansker næsten kan gennemskue mange af de ord de har på islandsk, alene ved at se det stå skrevet, fordi der er mange fælles træk i vores sprog?

Oplev leg og læring i spil på hjemmesiderne fra Friv, helt uden selv at lægge mærke til det

Hvis du synes det er spændende at lære sådan nogle ting som f.eks. hvad tingene hedder på andre sprog eller hvad historien om Adam og Eva egentlig gik ud på, så er Friv lige hjemmesiderne for dig. Her har de nemlig forsøgt at kombinere leg og læring, uden at det bliver kedeligt.

Det kan være et godt redskab at have spil hvor der samtidig er noget læring indbygget, for nogle gange skal man blot nævne ord som skole, læring og lignende og ungerne ruller øjne og finder på noget andet hvis de kan slippe udenom.

Nogle af spillene indeholder mere læring end andre, men mange spil har læring uden at du kommer til at tænke over det. F.eks. i spil med Adam og Eva 2 – her kan du lede Adam gennem en lang rejse ind til Edens have. På denne rejse møder Adam en masse udfordringer som du simpelt skal løse for ham. Du kan ikke rigtigt dø, men du kommer heller ikke videre før at Adam er kommet igennem forhindringerne. En forhindring kan handle om at du skal fjerne nogle pinde der blokerer for en sti, men før du kan fjerne de pinde skal du måske have fuglen til at flytte sig ved at bygge et fugleskræmsel.

Adam og Eva er kun et eksempel på spil der er inde på hjemmesiden og som du kan spille gratis. Du kan roligt gå på opdagelse selv uden at være bange for at støde på vold, stoffer og sex, som spillene ingen måde har indhold af.

Få mest ud af Friv – spil på en pc eller laptop

Friv har faktisk også en App som du kan downloade til din telefon. Både hvis du Har iOS styresystem eller Android, kan du downloade App’en. der er dog meget der ikke er passet ind til mobile enheder, så selve App’en skuffer mange. Den bedste enhed som du kan bruge Friv fra er altså en pc eller en laptop.

Det kan være svært at forstå, hvis man ikke har prøvet at sidde med opsætninger til spil og hjemmesider, at det hele ikke bare kan være det samme, men har du et yndlingsspil på Friv som du har spillet mange gange før, så er altså ikke sikkert at du vil få det samme ud af det i selve App’en også. I nogle tilfælde er det slet ikke muligt at finde de spil i App’en som man ellers har spillet på PC forinden.

Brug Friv med fornuft som redskab i din dagligdag

Det er vigtigt at understrege at Friv er en online spilleplatform og dermed er der også problemstillinger i forhold til afhængighed, der er vigtigt at tage højde for. Nogle personer oplever aldrig rigtigt problemerne med at føle afhængighed, men for de fleste personer kan sider som f.eks. Friv gør det svært at sige stop igen.

Selvom at alle spil på Friv er gratis, kan det være et stort problem at blive afhængig af spil herinde. Det er ligesom med alle andre spil – gratis eller ej. Bliver man afhængig, kan det være svært at huske at lave andre vigtige ting i hverdagen.

Det du kan gøre hvis du sidder som forældre og er klar til at lade dit barn spille på Friv er, at du kan starte med at lave en daglig begrænsning for hvor længe der på spilles. For mange børn er en time foran skærmen efter skole allerede for meget, for de vælger hurtigt andre gode ting fra på bekostning af spil, som f.eks. at hænge ud med venner, lave lektier eller være sammen med familien.

Bestemmer du helt selv over hvad du gør, så er det stadig en god idé at sætte en begrænsning op for dig selv. Spillene er måske helt stuerene, men de fungerer som alle andre spil og propper dig i en tidslomme hvor du ikke opdager noget som helst om at klokken er blevet mange, før at det er blevet mørkt udenfor.

Tidligere artikelTeknologi der rykker – spillebranchen er i rivende udvikling
Næste artikelBør du installere en ad blocker?
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.