Samsung eller Apple: Hvem er førende inden for enhederne?

0
1027

Der har de sidste mange år været tæt kamp om førstepladsen inden for produktionen af mobiltelefoner. Herhjemme har Apple haft store markedsandele, men også Samsung er kommet godt med blandt danskerne.

I denne artikel gennemgår vi de største forskelle mellem de to førende mærker, og kommer frem til en konklusion i bunden af artikel, hvor vi giver vores bud på hvilket af de to mærker som vinder løbet.

Design og stil

Overordnet set ligner de to smartphones hinanden mere end før. De prioriterer begge så meget skærmplads som muligt, hvilket er godt nyt til forbrugeren, da det betyder bedre opløsning end tidligere, højere kvalitet på billedet, og mere plads til at kunne læse PDF filer eller andre grafiske elementer.

Der er også tendens til at placere de forskellige lade- og tilslutningsporte samt kameraer diskret på modellerne, så de ikke trækker opmærksomhed unødvendigt væk fra de rene og moderne linjer. Dog har iPhone 13 ikke gjort som Samsung og undersænket kameraet så det er plant med mobilen. Det gør at Samsung telefonens kamera ikke bliver udsat for stød eller slag hvis telefonen glider hen over bordet eller lignende.

Det må siges at være subjektivt om hvilket af de to designs man personligt hælder til i form af udseende, men der er i det mindste ikke nogle objektive fordele eller ulemper ved de to designs.

Skærm og display kvalitet

Når det kommer til skærmen, kører både Samsung og Apple med Full HD+ og skærme af typen AMOLED, men de afviger i opdateringsfrekvensen. Samsung tilbyder op til 120 Hz, mens iPhone stadig er på de mere normale 60 Hz.

Gamerne kan nyde at spille spil på begge varianter, uanset om det drejer sig om de klassiske casinospil som roulette, eller den Franske variant, såvel som de moderne spil såsom Call of Duty Mobile. Er man mere til passiv underholdning kan man også roligt vælge begge skærme, da de tilbyder film, streaming og YouTube i krystalklar kvalitet på begge skærme.

Størrelsen på skærmen er mere en personlig smagssag end noget vi objektivt kan vurdere på, så her kommer det mest an på om du føler at telefonen ligger godt i hånden med de forskellige skærmstørrelser du kan vælge. Det kan derfor være smart at prøve dem i en butik, eller låne dem af en ven eller et familiemedlem, for at få en fornemmelse af vægten og størrelsen.

Processoren

Vi kigger på iPhone 13 og Samsung Galaxy S21 for at sammenligne hvordan processor situationen ser ud på de to konkurrerende modeller. I denne linje af Apple’s iPhones benytter de sig af den såkaldte A15 CPU. Samsung har i stedet for valgt en Qualcomm Snapdragon 888.

Til at starte med kan nævnes at A15 Bionic er næsten et år nyere i forhold til lanceringstidspunktet, at den har væsentligt hurtigere hastighed på det indbyggede grafikkort, og at den bruger en smule mindre strøm end Snapdragon 888 gør.

Modsat har Snapdragon 888 to ekstra cores, hvilket i teorien gør den bedre til at kunne multitaske mellem flere apps, og den har en hurtigere hastighed på hukommelsen der gør det hurtigere at flytte filer og lignende.

De fleste mobil anmeldere vælger derfor iPhone 13’s A15 CPU som værende overlegen. Men det er et forholdsvis tæt løb når man kigger i procenterne, hvor eksempelvis iPhone 13 scorer 98 overordnede point, og Galaxy S21 får 90 point.

Kamera og kvalitet

Igen er der fra begge brands virkelig kvalitet i skuffen når det kommer til deres kamera løsninger. iPhone 13 har flere linser i deres system, hvilket giver flere muligheder når det kommer til typen af billede man kan tage, men Galaxy S21 kommer med flere megapixels når det gælder deres telefoto linse der kan zoome ind 3 gange og stadig levere god kvalitet.

Kvaliteten på selve linserne er dog bedre hos Apple’s iPhone 13 kamera ifølge mange eksperter, og det betyder altså lidt skarpere selfies og bedre lysfordeling på billederne. Du skal også opgradere til en iPhone 13 Pro hvis du gerne vil have telefoto linse som ved Galaxy S21 modellerne.

De bløde værdier

Når det kommer til teknologien, er det let at se på statistik, tal omkring ydelsen og størrelsen på skærmen. Men når vi snakker bløde værdier, er det ikke nødvendigvis til at måle på. Det er noget man føler. Som for eksempel det faktum at mange Danskere føler Apple’s brand giver dem en form for ejerskabs- og købsglæde Samsung ikke helt formår at matche.

Det er værd at tage med i overvejelserne, om brandet vækker begejstring, eller om det oftere købes ud fra et økonomisk synspunkt, som hvis man regner på at Samsung måske giver lidt mere teknik for pengene i forhold til Apple produkterne.

Konklusion

Begge modeller er af høj kvalitet, med den sidste nye teknologi i de fleste områder. Alt afhængigt af det primære formål kan iPhone eller Galaxy være det bedre køb, så vi anbefaler at du overvejer hvilke behov du har i hverdagen, og vælger den telefon som passer bedst ud fra det.

Tidligere artikelArbejd online fra din bærbare computer – læs her hvordan
Næste artikelLangsomt internet? Sådan kan du forbedre det
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.