VPN på din iPhone eller Android

0
271

Ønsker du at holde dine onlineaktiviteter sikre og private? Et virtuelt privat netværk (VPN) giver et ekstra lag af sikkerhed og beskytter dit privatliv for alle dine internetaktiviteter så ingen kan se, hvad du laver, eller hvorfra du gør det.

VPN beskytter mod, at uvedkommende får adgang til dine oplysninger – generelle som følsomme – så ikke engang hackere eller offentlige myndigheder kan røre dem. Hvis du vil have ro i sindet, når du surfer på nettet på dine mobile enheder, er det bestemt værd at overveje at installere en VPN!

Her vil vi vise dig, hvordan du kommer i gang med at oprette en mobil VPN til din iPhone eller Android-enhed.

Hvorfor har du brug for VPN til din telefon?

I denne tid bruger vi vores telefoner og tablets mere end computeren. Vi bruger dem til at shoppe, overføre penge, chatte og søge på alt mellem himmel og jord. Det er alt sammen aktiviteter, som sender personlige data over et netværk. Har du lyst til at fortsætte med at tage chancen og lade dine bankoplysninger flyve rundt i æteren?

Det vigtigste er at have en sikker internetforbindelse. Når du bruger offentligt Wi-Fi, er det vigtigt at være opmærksom på risiciene. Data, der sendes via åbne netværk, er sårbare og tilgængelige for, at andre kan opsnappe dem. Selv når du opretter forbindelse til et sikkert hotspot på f.eks. en café eller et bibliotek, der kræver en adgangskode, kan hackere nemt få adgang med de rette værktøjer.

En mobil VPN beskytter dine browsingvaner mod nysgerrige øjne som din internetudbyder (ISP), Google og andre websteder, sporer webaktivitet. Med en VPN på plads, foregår din browsing altid i privat tilstand. Måske har du prøvet internetbrowserens indbyggede ‘privatlivsfunktion’ for at sammenligne priser på flyrejser, hoteller eller andre tjenester. Med en VPN er du altid i denne ‘privatlivsfunktion.’

Der er også andre fordele, herunder muligheden for at få adgang til indhold fra hvor som helst i verden. I nogle lande er sociale medier, som Facebook og Instagram, ikke mulige at tilgå, fordi de er censurerede i landet. Desuden kan abonnementsbaserede tjenester ikke være tilgængelige alle steder. Det fantastiske med mobil VPN er, at du kan undgå de geografiske blokeringer ved at vælge dit hjemland eller et andet sted som din hjemmeserver.

Find din VPN-udbyder

At finde den rigtige VPN-udbyder til din iPhone- eller Android-enhed, kan være en større opgave med det store udvalg af tjenester, der er til rådighed. Nogle udbydere er gratis, og det kan være godt for dem, der bare ønsker at prøve en VPN for første gang uden at indgå nogen økonomisk forpligtelse. Disse tjenester har dog en tendens til at have begrænsninger, som kan være frustrerende. Følg de gode guides på bästavpn.net til at vælge en sikker VPN-udbyder med det samme. Du bør også overveje følgende spørgsmål:

Får jeg sikker forbindelse med en VPN?

Når det drejer sig om sikkerheden i en VPN-forbindelse, er der to hovedfaktorer at tage hensyn til – kryptering og protokol. En god VPN vil bruge 256-bit kryptering og OpenVPN som protokol. Dette er meget stærkere end gratis tjenester, som måske tilbyder svagere beskyttelsesniveauer eller slet ingen kryptering. De gratis VPN-tjenester kan være nyttige til at låse indholdet op og afprøve tjenesten, men de er ikke ideelle, når det kommer til at få en sikker browsingoplevelse.

Kigger din VPN-udbyder med på din aktivitet?

Når det kommer til at holde dine onlineaktiviteter private, skal du sikre dig, at den VPN-tjeneste, du vælger, ikke registrerer nogen af dine data. For at finde ud af, hvilken type logging en bestemt udbyder foretager, skal du læse deres privatlivspolitikker grundigt igennem.

Risici ved at bruge en gratis VPN

En gratis VPN kan virke som en nem og hurtig måde at beskytte dit privatliv online på, men det kan faktisk indebære alvorlige risici. Med en abonnementsbaseret VPN ved du, hvordan virksomheden tjener penge, men med gratis tjenester er der ofte ikke nogen klare indikationer af, hvordan de tjener penge. Det kan være de viser reklamer, mens du surfer, eller måske tjener de endda penge ved at sælge dine personlige oplysninger til annoncører – hvilket vil underminere formålet med at bruge VPN i første omgang.

Hvor hurtig er forbindelsen?

Med færre servere på færre steder er der en øget risiko for at skulle dele båndbredde med andre brugere. Desuden kan der være tidspunkter, hvor der ikke er adgang til VPN-tjenesten på grund af manglende dækning. For at undgå disse problemer tilbyder mange abonnementstjenester gratis prøveversioner, som giver kunderne mulighed for at afprøve funktionerne, før de binder sig fuldt ud.

Er der en forbrugsgrænse?

Det er vigtigt at overveje forbrugsgrænserne for enhver gratis tjeneste, før du binder dig. Nogle udbydere tilbyder begrænset brug, som en del af deres gratis niveau, mens andre tilbyder ubegrænset brug, når du opgraderer til et abonnement. Så sørg for at læse det med småt og finde ud af, hvilke begrænsninger der gælder, inden du tilmelder dig.

Hurtig installering af VPN på din iPhone eller Android

Det er nemt og ligetil at opsætte en VPN på din iPhone eller Android-enhed, så snart du har valgt en passende udbyder. Det eneste du skal gøre er at købe en VPN-app i Apple- eller Google Play-butikken, downloade appen og følge dens opsætningsvejledning.

Manuel installering til de teknisk interesserede

Manuel installation af en VPN på en mobilenhed er det perfekte valg for dem, der ønsker mere kontrol over deres VPN. Det kan tage ekstra tid og kræfter sammenlignet med den automatiserede opsætning, men den giver også en større række tilpasningsmuligheder – fra valg af den foretrukne protokol til finjustering af indstillingerne.

De forskellige VPN-protokoller

Hvis du gerne selv vil sætte din VPN op, skal du orientere dig i de forskellige typer af VPN-protokoller, som hver især har deres egne fordele og ulemper.

OpenVPN

En utrolig sikker og yderst konfigurerbar open source-platform, der anvender AES 256-bit kryptering for at sikre det højeste niveau af beskyttelse af personlige oplysninger online. Med understøttelse af alle større operativsystemer, herunder Android og iOS, gør OpenVPN det nemt at omgå firewalls og giver sikker adgang til enhver type indhold.

PPTP

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) er en kendt protokol, der blev udviklet af Microsoft og andre i 1990’erne. Selv om PPTP er relativt hurtigt, er det en af de mindst sikre protokoller, der findes i dag, fordi den ikke har moderne krypteringsstandarder. Det er derfor, at den ikke længere understøttes af iOS-enheder. Vi anbefaler heller ikke at bruge denne protokol og har derfor heller ikke inkluderet den i opsætningen beskrevet nedenfor.

L2TP/IPSec

L2TP/IPSec er en kraftfuld kombination af protokoller, der giver mulighed for sikker tunneling. L2TP (Layer 2 Tunnel Protocol) leverer ikke nogen kryptering. Derfor kombineres den normalt med IPSec-kryptering for at sikre datafortrolighed og -integritet. Det giver en god sikkerhed, men der snakkes lidt om, at NSA har fået hul på den. Den bruger single port (UDP port 500) og er derfor nemmere at blokere og ikke så god til at komme forbi firewalls som OpenVPN. Og fordi det er en duo, er den heller ikke så hurtig.

IKEv2

IKEv2 (Internet Key Exchange version 2) er en sikker protokol, der er udviklet i fællesskab af Microsoft og Cisco. Den er specielt udviklet til mobile enheder, da den hurtigt og problemfrit kan skifte mellem forskellige forbindelsestyper, som f.eks. mobilnetværk og Wi-Fi, uden at miste den sikre forbindelse. Det, der adskiller IKEv2 fra andre protokoller er, at den ikke tilbyder kryptering i sig selv og skal bruges sammen med IPSec. Selv om IKEv2 ikke er så bredt understøttet, som andre protokoller, har den indbygget understøttelse til iOS, Blackberry og Windows.

IPSec

IPSec kan ligeså bruges som den er og er støttet af iOS enheder.

SSTP

Secure Socket Tunneling Protocol (SSTP) er en protokol udviklet af Microsoft, som giver en sikker og pålidelig forbindelse, selv når der forsøges at komme igennem firewalls. Men den er begrænset til at virke på Windows’ enheder.

Installer OpenVPN på din mobil

OpenVPN er en kraftfuld og sikker VPN-protokol, der kan give brugerne alle fordelene ved en privat, krypteret forbindelse, mens de surfer på nettet. Den er ideel til dem, der ønsker at få sikker adgang til internettet på deres mobile enheder. Da OpenVPN imidlertid ikke understøttes på nogen mobilplatform, skal brugerne installere en tredje software app på deres mobil.

Først og fremmest er det vigtigt at sikre, at den valgte udbyder understøtter OpenVPN-protokollen. Udbyderen vil tilbyde konfigurationsfiler med udvidelsen “.ovpn”, som skal downloades til enheden. Nogle udbydere kan levere alle deres konfigurationsfiler i én ZIP-fil, mens andre kan kræve, at du manuelt downloader de specifikke konfigurationsfiler for hver server. Hvis du bruger en Android-enhed, skal du bruge et filhåndteringsprogram til at udpakke filerne.

OpenVPN Connect er det officielle program til mobile enheder, som kan bruges til at oprette forbindelse til en VPN-tjeneste. Den findes i to versioner – OpenVPN Connect til Android og OpenVPN Connect til iOS – og opsætningen kræver, at du importerer konfigurationsfiler og indtaster loginoplysninger. For at få hjælp til opsætningen er der detaljerede instruktioner til både iOS og Android på OpenVPN’s webside.

Manuel opsætning af VPN på en iOS enhed

Det er nemt og ligetil at tilslutte en VPN på en iOS-enhed. De støtter L2TP, IPSec, og IKEv2 protokoller. Det eneste, du skal gøre, er at navigere til fanen “Indstillinger”, klikke på “Generelt”, vælge “VPN” og derefter vælge “Tilføj VPN-konfiguration”. Derfra kan du vælge “Type”, f.eks. IKEv2, IPSec eller L2TP (som inkluderer IPSec kryptering, selvom det ikke er angivet).

Du skal udfylde visse oplysninger for at oprette en sikker forbindelse: Indtaste serveradresse, kontonavn, adgangskode og angive et fjern-ID (til IKEv2) eller en forhåndsdelt nøgle (til L2TP eller IPSec). Hvis din VPN-udbyder understøtter disse protokoller, skulle det være muligt at lokalisere dit fjern-ID og nøgle i din konto/kunde-profil. Tryk “Færdig” og forbind.

Disse skridt skal gentages for hver server du ønsker at installere programmet til.

Manuel opsætning af VPN på en Android enhed

Android-enheder understøtter den sikre L2TP-protokol og IPSec-protokollen, men ikke IKEv2. For at oprette en forbindelse med L2TP/IPSec skal du navigere til “Indstillinger”, herefter “Trådløs og netværk”, herefter “Mere” og “VPN”. Klik på +-tegnet for at tilføje en ny VPN.

Så indtaster du din serveradresse fra den valgte VPN-udbyder, dit brugernavn og adgangskode og en forhåndsdelt nøgle.

Disse skridt gentages for hver server du ønsker at installere programmet til.

Få din sikre forbindelse

Mobilen er en integreret del af vores dagligdag, og det er nødvendigt at beskytte vores følsomme oplysninger. For at sikre din sikkerhed og dit privatliv på internettet, er en mobil VPN den bedste måde at gå til værks på.

Uanset om du er en teknisk kyndig person eller en, som har brug for en brugervenlig app, er der en passende mobil VPN til rådighed til dine behov.

Valget af den rigtige VPN udbyder kan være en større opgave med det store udvalg af tjenester, der er til rådighed. Det er vigtigt at overveje sikkerhed, brugervenlighed og forbrugsgrænserne for enhver gratis tjeneste, før du binder dig.

Med en mobil VPN vil du kunne surfe uden bekymringer og få den fulde mulighed for digital frihed.

Tidligere artikelBør du installere en ad blocker?
Næste artikelBeskyt dit webcam imod hacker
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.