Tip til sikker online shopping af tøj

0
899

Internettet er fyldt med tøjbutikker som sælger alt fra det nyeste modetøj, tidssvarende kollektioner og mærkevarer til designersko, flotte kostumer og retro-tøjmærker og accessories til den krævende type. Både danske og udenlandske webshops kan du finde med en enkel søgning på Google, så er det vel bare at finde den shop som er billigst?

De erfarne online-shopper vil være klar over, at der findes en række faldgrupper som man bør være opmærksom på ved online handel. Men der findes især indenfor tøj- udklædningsindustrien en mange netbutikker som snyder på vægten – det kan være med kopivarer, mangelfulde oplysninger omkring tøjets kvalitet, skoens størrelse eller om hvorvidt de pågældende kostumer er skræddersyet eller blot lavet på et samlebånd i en indisk sweatshop.

Hvis du gerne vil være sikker på, at din online shopping-oplevelse ikke ender med en masse besvær og produkter af lav kvalitet, så har vi her samlet en række tip som du bør have i mente, når du shopper tøj, sko og udklædning online.

 

Pas på med kopivarer

Selvom mange udenlandske webbutikker har danske afdelinger og online shopping portaler som eBay og Amazon tilbyder direkte levering til danske adresser, så er det ikke ensbetydende med at det tøj du bestiller kommer fra en anerkendte tøjproducent – der er talrige eksempler på, at tøj, sko og udklædning købt via bla. eBay er kopivarer fra Asien.

Det er der en god forklaring på – eBay er ikke et firma, men en online platform, hvor sælgere fra hele verden sætter deres varer til salg. eBay fører, desværre, en ringe kontrol med de varer som sælges og det udnyttes af skruppelløse kriminelle især fra Fjernøsten. Ønsker du at købe mærkevarer online som f.eks. Louise Vuitton, Chanel, Gucci osv., så anbefaler vi at du undersøger hvad præcis den tøj eller beklædningsgenstand du er på udkig efter reelt set koster i Danmark. Så har du et udgangspunkt ift. hvad prisen bør ligge omkring – der er indenfor EU stor forskel på priserne, men generelt er priserne på mærkevarer ikke voldsom stor – så ser du en Louis Vuitton taske til halv pris i en udenlandsk webshop, så det er desværre nok tale om en kopivarer – hvilket både det både er ulovligt at sælger og købe.

 

Lav lidt research på butikken

Inden du svinger kreditkortet online, så investér lidt tid på at tjekke butikkens omdømme. Et fint sted at starte er Trustpilot.dk som faktisk dækker mange udenlandske butikker. Du kan også lave nogle simple Google-søgning á la “butik + anmeldelse” eller “butik review”, hvis der er tale om en udenlandsk online shop.

 

Du kan også lave research direkte på den netbutik du overvejer at handle i. Undersøg om der er beskrevet tydelige ejerforhold, kontaktoplysninger, kontaktdetaljer osv. Enhver seriøst online butik gør det nemt for sine kunder at se sådanne informationer.

Er du stadigvæk i tvivl, så foretag f.eks. en opkald og stil nogle relevante spørgsmål til butikkens kundeservice eller send en e-mail og se hvor hurtigt du får svar.

 

Tjek købsbetingelserne

Gør dig selv den tjeneste at læse købsbetingelser igennem inden du trykker “Godkend” ved betalingen. Der kan være tilføjet små nisser som f.eks. en bekostelig leveringspris eller moms og gebyrer som du som køber reelt set ikke skal dække, hvis det er butikkens ansvar.

 

Ved udenlandsk shopping

Hvis du finder et flot kostume i en udenlandsk shop, så vær meget opmærksom på at størrelsen er korrekt – f.eks. er størrelsen i britiske webshops i andre størrelsesmål end i danske. Du kan være nødt til at omregne størrelsen til “danske mål”, så du ikke ender med et kostume som er for stort eller småt. Kig f.eks. på https://www.billigekostumer.dk/

 

Tjek for SSL

Når du handler online, så må du ALDRIG gøre det i en webshop som ikke er dækket med SSL. SSL er, kort fortalt, en krypteringsteknologi som gør at den data og de transaktioner som er mellem butikken og dig som kunde er 100% krypteret og ikke kan opsnappes af tredjepart.

Du kan altid kigge i adresselinjen i din internetbrowser og se om der et udråbstegn eller en lille lås – et udråbstegn er no-go og i princippet en online shop er usikker og du kan risikere alt fra kreditkortssvindel til misbrug af dine personlige oplysninger.

Shop derfor kun i netbutikker med SSL som er markeret med en lille “lås” i adresselinjen.