Hvorledes forhindrer firewalls computervirus

0
1275

Du har sandsynligvis hørt ordet firewall, som en beskrivelse af en beskyttelsesforholdsregel mod cyberkriminelle – enten baseret på en softwareløsning eller en fysisk firewall som primært anvendes til servere og hosting. Men det betyder ikke, at du ved, hvorledes en firewall faktisk fungerer, gør det?

Vær ikke bekymret – sandheden er, at de fleste mennesker ikke ved, hvordan en firewall virker; de forventer blot, at den gør sit arbejde med at blokere ondsindede kode som virus, malware og neutraliserer hackerangreb. Men det er faktisk en hel del enklere, end du kan forestille dig. Så snart du lærer en smule mere om firewalls, vil du kunne føle dig mere fortrolig med hensyn til at installere én på din hjemmecomputer, hvis du ikke allerede har gjort det.

Hvis du allerede bruger en firewall til at forhindre cyberangreb, vil måske det, at lære mere om hvordan den fungerer, forøge din evne til at styre din firewall med større individuel tilpasning hjemme og på kontoret. Hvis du har behov for hjælp til erhvervsløsning eller administration af dine IT systemer gearet på et højere niveau end blot privatbrug, så er 3 step it en oplagt kandidat.

 

Hvad er en firewall så?

Det er faktisk overhovedet ikke en mur – det er snarere ligesom et filter. Det ville faktisk være mere præcist, hvis firewalls blev kaldt ”filtreringssystem”, fordi en firewall ikke er opbygget til at holde alting væk. I stedet er firewalls designede til at filtrere truende datatrafik som du ikke har interesse i at modtage på din computer.

Firewalls fungerer ved at bruge et system af enten inklusive, eller eksklusive parametre og tillade at specifikke typer af datakommunikation kommer ind, eller udelukker andre. Sædvanligvis er en firewall kontrolleret af en kontrolliste for adgang, der har et særskilt sæt retningslinjer, som tillader, eller modsætter sig adgang til specifikke hjemmesider og begrænser afvikling af ”usikre” apps og programmer på brugerens computer. Disse retningslinjer kan brugertilpasses til at passe til ethvert behov på stort set enhver enhed, som er i stand til at gå online.

 

Forskellige typer af firewalls

Der er to typer af firewalls: Netværksfirewalls og værts-baserede firewalls. Netværksfirewalls anvendes typisk af firmaer, som rummer et omfattende netværk med mange computere, servere og tilhørende brugere. En Netværksfirewall overvåger de datatrafikker, som forekommer mellem computere og eksterne kilder f.eks. internettet. Hvis et firma ønsker at begrænse visse websites, IP-adresser, eller serviceydelser, som Facebook eller Skype, kan det opnås ved brug af en netværksfirewall. Ud over at kontrollere ansattes adfærd på kontorudstyr, beskytter denne type firewall de følsomme interne data i firmaet, så som kundedatabaser og information om ansatte. Firewalls stopper indtrængende i at få adgang til denne information og beskytter firmaet mod cyberangreb.

Værts-baserede firewalls bliver også anbefalet til firmacomputere, som er forbundet med netværk, men ikke beskyttede af en netværksfirewall. De kan også være nyttige i hjemmet med adskillige computere, der deler det samme netværk. Det meste af tiden bliver hjemmecomputere dækket af en hardware firewall, som en router, der beskytter netværket. Men enhver hjemmecomputer burde også have en værtsbaseret firewall, anbragt for at beskytte mod særlige former for angreb.

Værts-baserede firewalls er nemme at installere og beskytter din computer mod malware, cookies, e-mail virus, pop-up vinduer m.m. Sammen med desktopcomputere kan mobilenheder installeres med firewalls for at beskytte brugerens online aktivitet, f.eks. når du er på farten og enten er på mobilt netværk eller Wi-Fi-netværk. Windows 10 har en indbygget firewall som er konfigureret til at håndtere indgående datatrafik og filtrere hackerangreb fra og blokere afvikling af usikre apps. Men du bør gøre dig en tjeneste og undersøge om dit antivirusprogram har en firewall-funktion og aktivere den.

 

Mobile firewalls

De fleste mobiltelefoner indbefatter basale sikkerhedsindstillinger som f.eks. et kodeord før man får adgang til mobiltelefonens display. Selv om dette måske kunne være nok til at afholde din bedste ven fra at bruge din telefon, er det ingenlunde nok til at afværge udspekulerede onlineangribere.

Mobile firewalls yder en spærring mod visse former for angreb. F.eks., når visse indstillinger, som fildeling, eller netværksfunktion bliver aktiveret på enheden, så er telefonen designet til automatisk at reagere på udefra kommende henvendelser. Først og fremmest bør disse indstillinger holdes væk, når som helst det er muligt. Hertil kommer, at en firewall ville stoppe for, at disse former for automatisk respons overhovedet finder sted. Det kan godt betale sig, at undersøge om Google Play (til Android mobiltelefoner) eller iTunes Store (til iPhone og iPad) har seriøse firewall-apps kan understøtte en forøget sikkerhed på din mobiltelefon. I den forbindelse bør du være opmærksom på ikke at fokusere på gratis firewall-apps, uden at have undersøgt dem grundigt.

Tidligere artikelBrug Microsoft Surface Pro 4 til dit kassesystem
Næste artikelBeskyt din laptop med en sleeve
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.