Overvej en VPN til din iPhone

0
913

Der er et stigende fokus på beskyttelse af vores privatliv på nettet. Det skyldes delvist, at vi er blevet mere opmærksomme på denne problematik, delvist at det nu er lovligt for firmaer, internetudbydere og stater at sælge vores private informationer. Det vil sige informationer om, hvad vi søger på, når vi er online, hvilke hjemmesider vi besøger, hvad vi køber osv.

Internettet er ikke farligt, og du skal nyde, at du kan komme online med til iPhone, hvor og hvornår du vil. Det kan dog være fornuftigt, at tage nogle skridt i forhold til at gøre din oplevelse på nettet endnu bedre.

Selvom du ikke er super hacker eller begår forbrydelser på nettet, kan der være god grund til at overveje en VPN til din iPhone. Faktisk giver det rigtigt god mening for helt almindelige forbrugere, at overveje dette. Det skyldes, at det er den gruppe, der er i størst fare for at blive udnyttet af hackere, firmaer og regeringer, når vi bevæger os på internettet.

 

Din IP adresse afslører dig

For at forstå, hvad der helt konkret sker, når vi surfer på nettet, skal vi måske lige friske hukommelsen op. Når du har en internetforbindelse derhjemme, hører der en bestemt IP-adresse til netop din internetforbindelse. IP-adresse står for ”Internet Protocol”-adresse og er en numerisk kode, som knytter sig til enhver enhed, der er forbundet med et computernetværk, der bruger internettet til at kommunikere med.

På et lidt mere forståeligt dansk betyder det at alle de enheder, der er forbundet med din router via wifi eller kabel, har den samme IP-adresse. Det er det samme, som når du sender et gammeldags brev. Uanset om det er dig selv eller en anden person i din husstand, der sender brevet, er afsenderadressen den samme. På den måde er al post, du skriver afsender på, muligt at spore til din hjemmeadresse.

 

Du kan skifte afsenderadresse

Netop spørgsmålet om, hvorvidt du vælger at skrive afsenderadresse på dine breve, er hele essensen i forhold til at benytte en VPN. VPN betyder Virtual Private Network (virtuelt privat netværk). Når du går på internettet uden en VPN, skriver du automatisk afsender på alt, hvad du laver. “Jeg besøgte denne side i dag kl. 12:38, og derefter købte jeg ind. Hilsen Jens Jensen”. Et virtuelt privat netværk hjælper dig med at skjule din IP-adresse for andre brugere, regeringer, virksomheder og hackere.

Der kan være en række grunde til, at du gerne vil benytte en VPN på din iPhone: At du ikke er interesseret i at sælge dine private informationer (uden selv at tjene penge på dem), at du ikke vil have hackere til at kende dine adgangskoder eller simpelthen, at du nyder privatlivets fred, ligesom at du godt kan lide at lukke din dør, når du kommer hjem.

 

Sådan fungerer en VPN

Rent teknisk fungerer et VPN til iPhone sådan, at det ser ud som om, du befinder dig et andet sted, end du er. Du kan vælge at lade som om, du er i Rusland eller bare, at du befinder dig et par kilometer væk. Nogle VPNs har altid den samme “afsenderadresse”, imens andre konstant genererer nye placeringer. Da det ikke er muligt for hjemmesider, internetudbydere mfl. at se, hvor du befinder dig, kan de heller ikke se, at du er dig. Din iPhone er altså ikke længere tilknyttet din personlige IP-adresse, når du surfer på nettet.

Virtuelle private netværk er ikke altid den mest effektive løsning, og det kan betyde, at dit internet bliver langsommere. Ændringen af din internethastighed afhænger dog i høj grad af hvilken VPN-udbyder, du benytter. Der findes både muligheden for selv at sætte en VPN op til din iPhone, der findes gratis VPN til iPhone apps og du kan også betale et firma for at opsætte et VPN for dig.

 

Sådan får du VPN til iPhone

Nogle sværger til at gøre alt selv og fra bunden. Det er dog de færreste forbrugere, der har helt fod på, hvordan man selv opsætter en VPN til din iPhone. Skulle du blive fristet til at prøve, er der mange guides online både på hjemmesider og på YouTube. Husk at læse et par stykker så du ved, hvad du har med at gøre. Mange vælger de gratis apps på grund af den gunstige pris. Her advarer nogle om, at gratis VPN til iPhone apps kan have flere reklamer og netop tjene penge på at sælge dine private oplysninger.

Sidst men ikke mindst er der muligheden for, at købe en VPN til iPhone app. De to sidstnævnte er naturligvis de letteste løsninger, og reelt set også de bedste eftersom en VPN-softwareløsning koster under 200 DKK om året. Når du installerer en VPN på din iPhone, så skal du ikke være bekymret for at den datatrafik som ”løber igennem” din VPN kommer til at koste dig ekstra ift. dit mobilabonnement. Datatrafikken er den samme hvad enten du anvender en VPN eller ej.

Uanset hvilken løsning du vælger, kan det anbefales, at du researcher lidt på dit valg, inden du går i gang. Der er ingen sikkerhed for, at det firma, du betaler, ikke sælger dine informationer til andre. – Og der er ingen sikkerhed for, at det VPN, du selv sætter op, fungerer efter hensigten.

 

Hvorfor bruge VPN til iPhone?

Det har længe været kendt, at vi accepterer at dele vores personlige oplysninger med eksempelvis Facebook og Google (herunder også Gmail), når vi benytter deres tjenester. Mange kender spørgsmålet, om denne eller hin app må få adgang til alle dine kontakter osv. Hvis du siger nej, vil det ofte betyde, at du ikke kan installere pågældende app. Der er altså en lang række sammenhænge, hvor du sandsynligvis giver apps og udbydere adgang til dine private oplysninger. I denne forbindelse er der tale om, at du aktivt giver dit samtykke til, at denne app eller denne udbyder må få adgang til dine private oplysninger, kontakter osv.

 

VPN er et aktivt valg

Når du surfer på nettet, har du ikke givet aktivt samtykke til, at forskellige firmaer, regeringer og potentielle hackere må få adgang til dine personlige oplysninger. Derfor giver det mening at benytte en VPN, når du er online. Du ved ikke præcis, hvem der benytter dine oplysninger til hvad, og derfor skal du overveje, om du vil afsløre din identitet, når du er online.

Da du måske allerede benytter sociale medier og bestemte email-udbydere, kan en VPN til iPhone ikke beskytte dig imod alle former for deling af personlige oplysninger. Men en VPN til iPhone giver dig muligheden for at foretage et aktivt valg omkring hvem, der skal have adgang til dine oplysninger.