Sådan sletter du alt data fra din laptop

0
1868

Denne artikel omhandler hvordan du som laptop-ejer kan slette alt data fra din laptop-computer på sikker vis, og hvordan du inden denne sletning kan tage en komplet backup af din data til f.eks. en ekstern harddisk eller tilsvarende.

Til brug i vores artikel vil vi primært anbefale gratisprogrammer og freeware softwareløsninger, så du som udgangspunkt ikke behøver at få penge op af lommen til hverken datasletning eller backup.

 

Hvorfor datasletning?

Der kan være en del årsager til, at man ønsker at slette alt data fra sin laptop. Den kan være, at du ønsker at geninstallere dit operativsystem f.eks. opgradere fra Microsoft Windows 7 og til den nyeste udgave Microsoft Windows 10. Derfor kan det være relevant at tage en backup af alt ens data for derefter at formatere og slette alt data fra computeren inden installationen af det nye operativsystem gennemføres. Dog kan de fleste opgraderinger af operativsystem gennemføres “internt” på ens laptop og det er faktisk ikke længere nødvendigt at slette alt for en installation påbegyndes.

Så den meste åbenlyse årsag til, at man ønsker at slette alt data fra sin laptop er ved enten salg eller pensionering af computeren. En del laptop-ejere vælger på et tidspunkt at investere i en ny laptop og sælge deres nuværende f.eks. på Den Blå Avis, til venner og bekendte eller lign.

Og her kommer datasletning ind i billedet.

Alt ens personlige data, browserhistorik, personfølsomme filer osv. ligger gem på computeren og ved et salg bør man sikre sig 100%, at denne data er slettet hinsides genskabelse. Vi lever i digitaliseringens alder og selv det mindste spor af data på en brugt laptop kan i de forkertes hænder misbruges med alvorlige konsekvenser til følge.

Det betyder dog ikke, at du skal være bange for at sælge din brugte laptop og i stedet ødelægge den med en hammer eller lign. før du skiller dig af med den. Hvis du investerer lidt tid i backup og datasletning kan du med god samvittighed sælge en 100% dataslettet laptop og få lidt af din oprindelige investering hjem ved et salg. Du kan finde mere information omkring 100% sikker datasletning på nettet.

 

Tag backup af din data først

Inden du går i gang med at gennemføre en datasletning skal du sørge for at du har taget en komplet backup af alt data på din laptop. Du har sikkert mange mapper og filer, samt videoer, musik og film liggende på harddisken – og du har sikkert, som de fleste af os, ikke 100% styr på hvor du har lageret dine knap-så-vigtige filer som du alligevel vil få brug for senere hen.

Så derfor vil vi anbefale, at du starter med en komplet backup af din laptop og dens harddisk. Så kan du altid senere gennemgå din backup og evt. slette den data og de filer du egentlig ikke har brug for længere. Til en komplet backup vil vi anbefale følgende:

  1. Ekstern harddisk / USB-drev
  2. Macrium Reflect
  3. Evt. Dropbox

En ekstern harddisk eller et USB-drev er i sagens natur ikke gratis og er i princippet kun med som alternativ til gratis backupløsning. Dog er priserne på eksterne harddiske og USB-drev med meget plads langt nede og du kan altid anvende disse til mange andre formål.

Til selve opgaven med backup har vi valgt at anbefale Macrium Reflect eftersom programmet har høstet stor anerkendelse på internettet og det er gratis at bruge. Macrium Reflect kan i alt sin enkelthed sørge for, at alt din laptop data bliver sikkert gemt i en backupfil som du nemt kan genskabe på din nye laptop eller lign. miljø.

Gratisudgaven af Macrium Reflect kan oprette en backup af din data og gemme denne data på en lokal harddisk du tilknytter din laptop, eller en ekstern harddisk du tilknytter eller til et USB-drev eller en netværksdestination.

 

Sådan sørger du for sikker datasletning

En ting vi føler er vigtig at bemærke er, at du kan ikke bare slette filer i f.eks. Microsoft Windows ved at flytte dem til Papirkurven og tro de ikke kan genskabes igen. Selv filer som er flyttet til Papirkurven og slettet fra den kan ret nemt genskabes – når du sletter en fil i Microsoft Windows, så er filen reelt ikke slettet. I stedet for at slette filen bliver den “plads” som filen optog på harddisken blot markeret som “tom”, så andre filer kan placeres på disse “tomme” destinationer.

Derfor er din opgave, når du vil skille dig af med, eller sælge, din laptop at slette din data hinsides genskabelse.

Til formålet vil vi anbefale et gratisprogram kaldet DBAN. DBAN er et avanceret sikkerhedsværktøj som hjælper med at datasletning på din laptop og harddisk – med DBAN kan du faktisk sikkert slette data fra dølgende enheder:

Mobiltelefoner, SSD-harddiske, laptop/computere/servere og virtuelle maskiner

Eraser fungerer på alle udgaver af Microsoft Windows.

 

Sådan anvender du DBAN:

  1. Start med at downloade DBAN til din laptop. DBAN kan du finde via dette link som er producentens hjemmeside til at downloade programmet fra.
  1. Efter du har downloadet ISO-filen til DBAN skal du dobbelt-klikke på den og følge installationsvejledningen til at kopiere/brænde DBAN til enten DVD eller USB.
  1. Sørg for at din DVD eller USB med DBAN på er tilsluttet computeren og genstart nu din computer. Følg anvisningerne på skærmen. Hvis du har taget en komplet backup af alt data på din laptop, så kan du indtaste kommandoen “autonuke” og DBAN vil nu slette alt data på din laptop.