Malware – hvad er det?

0
2242

Malicious sofware er ordene bag malware. Ved malicious menes der ondsindet software, som skader computeren eller foretager uønsket aktivitet, som du er uvidende overfor.

Hvad gør malware?
Der findes forskellige former for malware, som har forskellige formål ved at inficerer din computer. Nogle er lavet bare for skade computeren, men de fleste malware typer har et eller andet økonomisk formål. Ligegyldigt hvad, så er det oftest meget grænseoverskridende at være offer for malware. Du kan læse mere om hvad malware er og hvordan du bekæmper det via denne artikel.

Malware typer
Som nævnt, så findes der forskellige malware typer og deres hensigt er vidt forskellige. Her er nævnt nogle af tidens mest sete former for malware og hvad de gør på ens computer.

Virus: Den klassiske virus – Virus er i manges forstand betegnelsen for alt ondsindet software, men en virus er en form for malware. En Virus har mulighed for at sprede sig selv ved at koble sig sammen med andre programmer, men en virus kan ikke køre af sig selv. For at en virus kan inficere computeren, så kræver det at man åbner det program som en virus er tilkoblet. En virus bruges ofte til at stjæle personlig information, beskadige computere og netværk samt skabe såkaldte botnets.

Orm:  En orm kan betegnes som en form for virus, men de adskiller sig på forskellige punkter. En virus kunne ikke inficere af sig selv, men det kan en orm. Udover at have kunne gøre det samme som en virus, stjæle information eller penge eller lignende, så har en orm også en såkaldt ”Payload” som skader computeren.

Spyware: Det ligger lidt i navnet. Spyware spionerer på brugen og sender informationen videre til skaberen af softwaren. Formålet er ofte at stjæle personlig information, logins eller betalingsoplysninger. Spyware bliver ofte spredt sammen med trojans. Derudover så er keyloggere ofte en del af spyware. Keyloggere gemmer dit tastaturs aktivitet, derved får software skaberen dine logins til sociale medier og adgang til din bank. Tænk på hvor mange oplysninger man har adgang til, hvis man først har fået adgang til din bank. Udover at kunne købe ting for dine penge, så kan man se hvor meget du har brugt på din barbermaskine, bil, hus og dagligdagsvarer.

Adware: Advertising-supported software som ordet Adware stammer fra er software, der automatisk viser reklamer. Du kender de typiske pop-up reklamer, de er ikke altid i forbindelse med den hjemmeside du besøger, de kan også stamme fra adware på din computer. Mange programmer, apps og applikationer har gratis versioner eller prøve-versioner, disse gratis- eller prøveversioner er ofte fyldt med adware eller en kombination af spyware/adware. Kombinationen af disse to ting er langt mere skadelig på grund af spywares egenskaber. Tænk eksempelvis på kombinationen, spyware kan finde ud af du leder efter algebehandling, og derefter kan adware sende byggerelaterede reklamer til din computer.

Trojan: Trojan Horse, Trojansk virus eller RAT – forfærdeligt barn har mange navne.
En trojan optræder som et normalt program eller fil for at snyde folk til at downloade og installere softwaren. En trojan giver en fremmed adgang til din computer, og den er bred vifte af data den fremmede har adgang til. Udover at kunne stjæle data, så kan personen se din skærm i real-time, tilgå alle dine filer, tænde dit webcam, ændre i dine filer, keylogger eller bruge dit internet for at forblive anonym. Software udvikleren har derfor adgang til alle dine mest private ting, men derudover kan personen også kontrollere dem. Personen har altså adgang til din netbank, e-mails, billeder og kan stjæle dine elektroniske penge. Derfor Trojan er så ubehagelig, at have med at gøre, tanken om andre kan se en igennem ens webcam, når man kommer hjem fra en løbetur eller lignende er krænkende.

Derudover så bruges Trojan også til at finde det mest private og ømtålelige på din computer, og så afpresse ejeren for penge imod ikke at offentliggøre informationen til ejerens nærmeste omgangskreds. Specielt unge, som deler letpåklædte billeder af dem selv er nemme ofre overfor denne form for misbrug.

Symptomer på malware

  • Langsom computer / Forhøjet CPU brug
  • Langsom internethastighed
  • Kan ikke forbinde til netværk
  • Fryser eller går ned
  • Slettede filer
  • Installation af ukendte programmer
  • Deaktiveret virusprogram eller firewall
  • Ukendte mails bliver afsendt fra dine e-mail konti

Undgå og fjernelse af malware
Der er nogle ting, som du bruger af en computer kan gøre for at undgå malware. Hvis du gør disse ting, så vil du virkelig formindske chancen for at din computer bliver inficeret:

  • Installer og gør brug af anti-malware software og firewalls. Inden du vælger hvilken software du vil benytte, så sørg for at undersøge hvilke typer af malware de fjerner. Nogle har mest fokus på trojan og beskytter derfor ikke mod adware. En god software kan minimum beskytte mod: Virus, trojan, spyware, adware og orme.
  • Opdater alle dine programmer og styresystemer. Specielt AV og anti-malware programmer.
  • Pas på hvad du downloader, og hvor du downloader fra. Altid hent fra fabrikanten og ikke fra en tredjepart – og download aldrig torrents!
Tidligere artikelSådan beskytter du din computer
Næste artikelRazer – Project Valerie
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.