Antivirus til mobiltelefonen

0
5287

Telefoner er som bekendt ikke længere noget, vi bare taler i. Den første moderne revolution indenfor området skete, da telefoner blev mobile og i samme ombæring gav os muligheden for at sende sms-beskeder. I dag bruger de færreste mennesker deres telefon til at foretage opkald. Når når vi endelig ringer til andre, er det ofte via Skype, FB Messenger, WhatsApp eller lignende programmer, der bruger Internettet og ikke reelt set telefoni til at foretage opkald. Din smartphone er online hele tiden, og derfor er den konstant udsat for farer.

Hvis du sørger for at følge nogle enkle råd, kan du dog trygt surfe på nettet, benytte din email og lave alle de andre ting, du plejer.

Smartphones er computere

Smartphones fungerer grundlæggende set som din din computer, og den er udsat for de samme farer. – Også selvom du kun benytter din telefon til det mest basale som sms-beskeder og mails. I dag findes der blandt andet virus, du får på din telefon via sms’er. Det sker eksempelvis i form af billed- eller video-beskeder. Når du trykker på videoen, kan det være, at du bliver videreført til en hjemmeside med ondsindet software. Det kan også ske, når du åbner et billede, som telefonen automatisk downloader, at du får virus på din telefon. Mange er i højere grad begyndt at bruge deres smartphones til underholdning, hvor man bl.a. bruger den til at streame serier, onlineunderholdning og ikke mindst spil på på nettet – der findes mange forskellige udbydere at spil på nettet.  f.eks. Maria Casino er kendt for dets høje niveau af sikkerhed.

Apps

Smartphone rimer på apps. Apps er små programmer, vi installerer på telefonen, ligesom de programmer, vi bruger på vores computer. Uanset om du skal finde vej eller høre musik, foregår det stort set altid ved hjælp af en app på din telefon. Det er dejligt nemt og bekvemt, men det er ikke alle apps, du kan stole på. Det kommer an på, hvem der har udviklet den pågældende applikation, og det er svært at finde ud af. Selvom du bruger Googles Play-store er det altså ikke nødvendigvis Google, der har udviklet de programmer, du installerer på din telefon. Det er et hav af forskellige udviklere – både privatpersoner og firmaer.

Ukendte afsendere

Du skal først og fremmest aldrig følge et link i en sms, som kommer fra en ukendt afsender. Det er stort det altid et forsøg på at viderestille dig til en side, der automatisk installerer ond software på din telefon. Den mest udbredte type af malware til smartphones er spyware. Spyware udspionerer dig bogstaveligt talt. Der er mange eksempler på, at folk har fået spyware på deres telefon efter at have downloadet eksempelvis en app til at bestille taxi. Når du får spyware, kan den opsnappe dine informationer og de betalingsoplysninger, du opgiver for at modtage en bestemt service.

Derfor antivirus

Da det er utroligt svært at vide, om man har fået installeret spyware eller virus på sin telefon, kan det være en rigtigt god idé, at benytte et antivirusprogram. Selvom du tager alle dine forholdsregler, giver det mening, at få et program, der sørger for, at du er ordentligt sikret. Du skal sørge for at have en firewall installeret, som simpelthen er en lukket dør, malware ikke kan trænge igennem. Derudover er det godt at have en adblocker, som blokerer for uønskede pop-up vinduer.

Adblock til iPhone/iPad
Adblock til Android

Endelig skal du have en helt almindelig virus-scanner, der både kan advare dig, imens du er online og kan scanne din telefon og dine filer, når du er offline.

Tidligere artikelComputerspillet DOOM har 25 års jubilæum
Næste artikelHjælp til vedligeholdelse af din computer
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.