SSD-disken falder hurtigere i pris end de mekaniske harddiske

0
9671

Der bliver længere og længere imellem computere med gammeldags harddiske. Især de bærbare computere anvender i dag for det meste SSD-diske. Det samme gør de stationære computere, hvor læse-skrive-hastigheden er vigtigt for det arbejde, som udføres på computeren. Snart er det nok helt slut med den gamle, mekaniske harddisk. For SSD-diskene bliver billigere og billigere – ganske som den gamle harddisk har gjort det i over 30 år.

Har du en bærbar computer af nyere dato, er der stor sandsynlighed for, at du har en SSD-disk siddende i maskinen. For ud over at være rasende hurtig på læse-skrive-tiden er SSD-disken væsentligt mere sikker at gemme dine data på. Den indeholder nemlig ikke nogle mekaniske dele, der kan gå i stykker, sådan som det er tilfældet med SSD-diskens forfader: Den gode gamle harddisk.

Prisniveauet fortæller noget om teknologiens alder

Tilbage i midten af 1980’erne blev den mekaniske harddisk en fast bestanddel af de populære bambus-pc’er, som var kælenavnet for de pc’er, som ikke var produceret af IBM – firmaet der oprindeligt introduceret pc’en. Selv de mindste harddiske havde en enorm kapacitet i forhold til datidens mest udbredte lagermedium: Floppy-disken. Det var en blød, flaprende sag i et vinylhylster med en lagerkapacitet på 360 kB – hvis begge sider af disketten blev brugt til at gemme data på.

En typisk harddisk var på hele 20 MB! Det var en enorm kapacitet dengang. Det var plads nok til at gemme et helt livs produktion af dokumenter og regneark, som også dengang var de mest udbredte dokumenttyper.

Senere blev 80 MB harddiske standarden. De blev solgt billigt hos bl.a. firmaet Circuit Design i Karlslunde, som var de nye, store aktører inden for bambus-pc’er i slutningen af 1980’erne og starten af 1990’erne. De kostede 7.000 kroner på daværende tidspunkt.

Senere gik udviklingen stærkt i takt med, at der kom flere skiver i harddisken og data kunne lagres tættere på hver skive. I starten af 1990’erne kunne du købe en harddisk på hele 1 GB for de samme 7.000 kroner. Disken lød som et maskingevær, når computeren blev tændt og de 7 læse-skrivehoveder kørte ud fra parkeringsområdet uden for disken!

Sådan fortsatte prisudviklingen og i slutningen af 00’erne havde de mest almindelige harddiske en lagerkapacitet 2 TB – altså en forøgelse af lagerkapaciteten på 2.000 gange hen over små 20 år. Men nu lå prisen på lige omkring 700 kroner – altså 10 gange lavere!

Samme udvikling i gang med SSD-diske

På ganske samme måde som prisen på de mekaniske harddiske faldt i takt med at de fik større og større kapacitet, er vi nu i gang med at tage den samme tur med pris-kapacitetsforholdet på SSD-diske.

Men denne gang går udviklingen hurtigere, fordi teknologien ikke er afhængig af mekaniske komponenter og deres præstationer. Derfor har vi allerede oplevet nogle væsentligt større prisfald på SSD-diske i forhold til, hvor ”gammel” teknologien er.

Således er det i dag muligt at få SSD-diske på mellem 500 GB og 1 TB, som ligger inden for rækkevidde af almindelige menneskers pengepung i et prislag på omkring 1.000 kroner. Det viser en omfattende sammenligningstest foretaget af Forbrugsguiden.dk. De har sammenlignet anmeldelser af alle markedets state-of-the-art SSD-diske i denne artikel.

Selvfølgelig dukker der stadig historier om monsterdiske op til helt vanvittige priser. F.eks. om den 13 TB SSD-disk til 90.000 kroner, der fik en masse omtale, da den kom på markedet i starten af 2016. Allerede få måneder efter blev den rekord dog slået af en 16 TB disk til omkring samme pris, og her et år senere er de første 24 TB SSD-diske kommet til salg i samme prislag.

Så alt er som det plejer at være inden for computerelektronikken! Hurtigere, større og billigere!

Tidligere artikelAnmeldelse af Avast Pro Antivirus 2020
Næste artikelAnmeldelse af Norton Antivirus Plus
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.