Dashboard software øger indsigt i virksomheders tal

0
1582

Dashboard software, data dashboard, KPI dashboard – produktet har mange navne, men det har de samme funktioner – at skabe overblik, bedre forståelse og give indsigt i virksomheders nøgletal.

Dashboard software er i bund og grund en skærm, hvorpå en virksomheds vigtigste nøgletal fremkommer delvist visuelt og bliver opdateret ofte for at repræsentere de seneste udviklinger på minutbasis.

Men hvordan opnår en virksomhed denne øgede indsigt ved at anvende et dashboard software? Hvordan kan visualiseringer af nøgletal hjælpe virksomheder med at opnå øget indsigt fra dem? Og hvilke nøgletal er der i det hele taget tale om?

På facaden virker et dashboard software forholdsvis simpelt og måske endda unødvendigt, men hvis man dykker dybere ned i verden med datavisualisering, så finder man hurtig ud af, hvorfor så mange virksomheder er begyndt at købe dashboard software.

Visualiseringer af nøgletal fremmer forståelsen og hukommelsen

Det lyder måske for godt til at være sandt, men den er god nok. Hvis tal bliver visualiseret på en forståelig måde, så hjælper det os mennesker med både at forstå og huske denne information bedre.

Der er selvfølgelig en balancegang i at visualisere efter behov og ikke kun efter udseende, men hvis man rammer denne korrekt, så kan dette fremme forståelsen af informationen op til 400% bedre, end hvis informationen var kommunikeret udelukkende via tal – for eksempel i et langt og tungt excel-ark.

Her illustreres dashboard softwares styrke. Den tilbyder nemlig balancegangen mellem de tunge, men informative, tal og de supplerende visualiseringer, som fremmer forståelsen for tallenes betydning.

Men hvordan hjælper dashboard software så med hukommelsen? Et andet studie målte på, hvilke undervisningsformer der var de bedste til at huske information fra forelæsninger til elever.

Det viste sig, at eleverne kunne huske informationen fra forelæsningen bedst, hvis den både var visualiseret og verbalt suppleret. Dette kunne komme af en blanding mellem at vise illustrationer på en tavle og dertil snakke om illustrationerne.

Dertil opstår en mulighed for virksomheder, der benytter sig af dashboard software. Udover at medarbejderne forstår tallene bedre ved at få dem visualiseret, så husker de dem også bedre, hvis der bliver talt om dem. Dette kunne for eksempel foregå på et ugentligt møde, men kan også ske spontant, når det næste skridt skal diskuteres.

Overblik over de vigtigste udviklinger og muligheder

Alle tal i en virksomhed kan virke som nøgletal i den rigtige kontekst. Men hvis man fokuserer på alle tal, så er det svært at rykke på nogen af dem. Et dashboard software giver her overblik over de vigtigste nøgletal i en virksomhed. Siden der er begrænset plads på en skærm, så skal der diskuteres frem og tilbage om, hvilke nøgletal der i virkeligheden rykker mest i virksomheden.

Man kan også drage stor nytte af at vælge sine nøgletal, eller KPI’er som de også kaldes, omhyggeligt. 68% af virksomheder mener i hvert fald, at de får meget ud af at udvælge specifikke nøgletal.

Når disse specifikke få nøgletal er udvalgt, så kan de visualiseres i et dashboard software, sådan virksomheder kan følge med i deres udvikling. Går tallene op – fortsæt med hvad end der skaber udviklingen. Går tallene ned – reevaluér tilgangen og prøv igen.

Dashboard software er ikke kun med til at holde overblik over jeres nøgletals udviklinger, men de kan også være med til at afsløre muligheder, som virksomheder ellers ikke ville have opdaget i deres excel-ark.

Med visualiseringer på et dashboard står nøgletallene for skue på kontoret. Tallene går op og ned og de bliver visualiseret om til forståelig information, som medarbejdere potentielt kan se muligheder i, som excel-arket var for tungt til at afsløre.

Flere virksomheder benytter sig af dashboard software

Dashboard software er ikke et helt nyt koncept, men det har først virkelig taget til de sidste 5-10 år – og med god grund!

I disse tider er det nemmere end nogensinde at indsamle data på stort set alting. Spørgsmålet er ikke længere, hvordan virksomheder får fat i de tal, som kan hjælpe dem med at tage de rigtige beslutninger. Spørgsmålet har forvandlet sig til at være, hvordan virksomheder kan få mest ud af alle de data, som de har akkumuleret.

Så hvis man ikke ved, hvordan man drager mest indsigt fra sine data, så kan det være, at konkurrenten godt ved det – måske fordi de selv anvender sig af dashboard software.

Det kan dermed potentielt være farligt at stole blindt på, at man selv kan rode sig frem til guldkornene i alt sin data i disse tider. Især når der kun kommer flere og flere tal, som kan gemme på skjulte muligheder.

Det er nemlig ikke nok kun at have de skarpeste datafolk i virksomhederne mere. Specielt når flere industrier allerede har fundet styrkerne ved at anvende dashboard software.

Landskabet har forandret sig og dashboard software er kommet for at blive, fordi det giver overblik og indsigt mere konsistent, end hvad der ellers er oplevet førhen uden denne teknologi.

Tidligere artikelFå et bogføringsprogram til din laptop
Næste artikelSucceshistorier fra den dansk IT-branche
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.