Hvorledes en VPN kan hjælpe med at skjule din søgningshistorik

0
5269

De fleste af os bruger søgemaskiner på daglig basis. Men har du nogensinde spekuleret på, hvad der sker med din søgehistorik? Og hvem der kigger med og evt. misbruger din søgehistorik?

I USA f.eks. har Kongressen tilladt Internet Service Providers (ISP) eller internetudbydere at sælge deres kunders browserhistorik. Lignende tiltag er på vej i EU-området. Så hvis du værdsætter din privatsfære, så kunne du sikkert ønske at få at vide, hvorledes en VPN kan hjælpe dig med at skjule din IP (Internet Protocol) adresse og bevare din identitet og nettrafik anonym, mens du søger på, og er online, på internettet.

Hvorledes en VPN hjælper med at skjule din IP-adresse

Selv om du bruger en privat browser modus, kan din IP-information stadigvæk blive indsamlet. Den primære metode, til at skjule din søgningshistorik og for at forblive anonym online, er at ændre din IP-adresse ved at bruge et virtuelt, privat netværk (VPN), så som en gratis VPN eller en særlig anonymiseringsservice, som TOR. Der findes også en del kommercielle VPN-tjenester som giver ekstra funktioner, f.eks. Avast SecureLine VPN.

TOR, der er en forkortet form for ”The Onion Router”, fungerer ved at sende dine krypterede og genkrypterede gennem adskillige tilfældige knudepunkter på Internet og skabe en indirekte rute. I Det er ligesom, hvis du ville prøve at få nogen på vildveje, når I leger skjul i skoven ved at tage en rute, der er svær at følge og udslette dine fodspor.

Eftersom de forskellige knudepunkter kun kender IP-adressen fra knudepunktet før og efter, kender ingen af knudepunkterne den komplette bane, som data følger. Desuden er hver gennemført bane kun gyldig i 10 minutter og derefter genererer TOR nye tilfældige veje. Din data er imidlertid ikke krypteret ved slutknudepunktet.

Med en VPN bliver dine aktiviteter online anonymiserede og beskyttede, fordi VPN tilslører din IP-adresse og krypterer dine data under hele transmissionen. I stedet for at sende information direkte fra din IP-adresse, bliver ved brug af en VPN-service, VPN serverens IP-adresse dén, som er associeret med din aktivitet. Hvis din leverandør af VPN-service har servere rundt om i verden, vil det kunne synes, som om du tilsluttede internettet fra Berlin, når du faktisk er i Mumbai.

Hvilken information kan en VPN skjule?

Måske er du bekymret vedrørende en medicinsk diagnose, så du tyr til internettet for information. Eller du prøver måske at finde den bedste handel for en flybillet online. Uheldigvis sporer web browsers faktisk din søgningshistorik. De forbinder den information med din IP-adresse, hvad der i alt væsentligt identificerer dig og din adresse på samme måde, som en returadresse gør. Du kan slette dine cookies og søge historik fra din browser, men der er mulighed for, at din information allerede er blevet registreret af din ISP, eller en website, som du har besøgt.

Så, hvis du ønsker at holde din personlige søgen privat, eller få din flybillet til en bedre pris, uden at blive låst fast på en pris af cookies, for husk på, at dine søgninger og browserhistorik ikke er så privat, som du måske forestiller dig. Der er imidlertid muligheder for beskyttelse af din information og søgninger mod snagende øjne, så som at maskere din IP-adresse med en VPN.

Tidligere artikelInternet Of Things er fremtiden – Kender du til fremtidens fænomen?
Næste artikelSådan fjerner du irriterende værktøjslinjer
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.