Hvad er VBA til Excel og hvad kan jeg bruge det til?

0
3660

VBA, som er en forkortelse af Visual Basic for Applications, er et programmeringssprog i Microsoft Excel regnearket som hjælper dig med at udvikle din egne funktioner og kommandoer i Excel.

Microsoft Excel er allerede et regneark som indeholder et væld af effektive funktioner som lader dig opstille budgetter og økonomiske kalkuler og foretage diverse udregning, samt præsentere dem via en grafisk tabel eller lagkagediagram.

Men hvis du ønsker avancerede udregningerne eller funktioner som er lidt utraditionelle, så er standardfunktionerne i Excel måske ikke tilstrækkelige til dine formål.

Det er her VBA programmering kommer ind. Men hvad er VBA Excel så for en størrelse?

VBA er et programmeringssprog gør det muligt for dig som Excel-brugere at udvikle dine egne funktioner og udregningsmodeller i Excel. F.eks. kan du med VBA oprette makroer i Excel som automatiserer opgaver, så du som bruger slipper for de manuelle processer og indtastninger.

VBA kan også skabe dialogbokse som gør en bruger opmærksom på særlige forhold ved en udregning eller giver mulighed for, at Excel-brugeren kan manipulere med tal eller selv fodre f.eks. en formel med eget input.

Hvordan kommer jeg i gang med VBA?

For at aktivere VBA i din udgave af Microsoft Excel skal du første aktivere programmeringssproget. Følg disse trin i Microsoft Excel:

1. Åbn Excel

2. Klik på fanebladet Filer og klik på Indstillinger i venstre menulinje

3. Klik på “Tilpas båndet” og i højre side skal du afkrydse feltet Udvikler. Klik OK

4. På menulinjen i toppen er punktet Udvikler synligt. Vælg længst til venstre “Visual Basic”

Nu er VBA programmeringsapplikationen åben og du kan begynde at skabe dine egne funktioner og kommandoer. Vi har nedenfor et link til YouTube, hvor du se en begynderguide til VBA og hvordan du kommer nemt i gang med VBA.

VBA er ikke nemt, som udgangspunkt, men det er heller ikke voldsomt svært. Det er et værktøj som en IT-medarbejder vil drage stor nyttige af at have erfaring i. Arbejder du meget med Microsoft Excel i din hverdag, så kan du overveje et VBA kursus online for at forbedre din kompetencer – ellers er YouTube fyldt med gode videovejledninger og informative introduktioner.!