Teknologiens måde at gøre hverdagen nemmere

0
1252

Dengang computere begyndte at blive brugt i de forskellige virksomheder, havde de fleste mennesker ikke havde nogen anelse om, hvor stor en betydning, computere senere ville komme til at få for menneskets hverdag. Før brugte vi papir og blyant til at skrive noter og breve, men nu kan vi skrive det meget hurtigere på computeren, og hurtigt sende det videre til en eller flere personer ad gangen. Sjældent får vi tilsendt breve i papirform mere, da det hurtigere når frem til modtageren på mail eller i e-boks. Det samme gælder personlige og uformelle samtaler, som enten kan udveksles over mail, på Facebook eller endda Instagram. Det kan være en hurtigere og mere effektiv måde, at kommunikere gennem fx Facebook, da man konkret kan skrive det, man vil meddele den anden person om. Når kommunikationen foregår over et telefonopkald, kan du derimod risikere at glemme at sige noget vigtigt under samtalen, og eventuelt blive afbrudt i det, du er i gang med at fortælle. Kommunikationen mellem mennesker kan derved siges at være blevet nemmere og hurtigere efter computeren er blevet hverdagsbrug, og ikke bare til brug på arbejdet.

 

Hjemmesider, der hjælper dig til en nemmere hverdag

Det er ikke kun selve kommunikationen, der er gjort nemmere ved hjælp af computerens indtog i hverdagens rutiner. Der er efterhånden udviklet mange hjemmesider, som er tilpasset forskellige emner. Der er både hjemmesider til de mere tunge ting i hverdagen, som fx at holde styr på sit fradrag eller tjekke lønsedler og andre vigtige breve. Man finder dog også mange hjemmesider, der udelukkende er til for underholdningens skyld, som fx modeblogs. På Youtube kan man finde både underholdning, som fx musik og sjove videoer med dyr, men man finder også mange videoer, som man kan lære noget af. Du kan efterhånden regne med, at du finder visuelle guides til alt på Youtube. Nogle af Youtubes videoer kan derved bruges lidt som en brugsanvisning, der måske er sjovere og nemmere at forstå end på papirform, fordi det er forklaret på en pædagogisk måde med en livlig video.

 

Youtube og madblogs guider dig til en god madlavning

Vi vil nu dvæle lidt ved Youtube og tilføje blogging, som begge kan være hjælpemidler til en nemmere, hurtigere og bedre madlavning. Er du fx den, der altid brænder maden på derhjemme? Koger du lidt for mange ris og pasta ad gangen? Er du lige flyttet hjemmefra, og endnu ikke prøvet kræfter med madlavning? Eller mangler du bare inspiration til aftensmaden? Så klikker du dig sikkert ind på enten Youtube eller en madblog, som har svaret på dine spørgsmål vedrørende mad. På Youtube ser du videoer, hvor en eller flere personer står og laver en ret, som du kan lade dig inspirere af. Det kan nogle gange være lidt svært at følge med i en Youtube video, hvor nogen står og laver maden, og forklarer trin for trin. Her kan man i stedet vælge, at klikke sig ind på en madblog eller flere, hvor man på skrift kan følge en opskrift, samtidig med at man ser nogle tilhørende billeder af maden. Du kan derved hurtigt få inspiration til aftensmaden eller noget spændende, at have med i madpakken.

 

Ulemper ved teknologiens indtog

Mange vokser nu op i et samfund, hvor man mere og mere skal bruge computeren til fx at løse opgaver i skolen eller på arbejdet, at underholde børnene på vej i bilen, eller betale regninger. Det bliver derfor nemmere for børn og unge, at følge med teknologiens udvikling og bruge det hyppigt i hverdagen. De ældre, som ikke har haft behov for, at bruge computer på arbejdet førhen, eller ikke er så bekendt med teknologi, har derimod sværere ved at følge med. De kan ikke længere undgå, at skulle bruge en computer. Nogle ældre er derfor nødsaget til at tage it-kurser blot for, at kunne tjekke vigtige mails, skat og e-boks. Ulempen kan derfor bl.a. være, at de ældre tvinges til at bruge noget, som de ikke er trygge ved, samt at de ældre har følelsen af, at det har den modsatte funktion; det bliver mere besværligt. Det er dog ikke til at komme udenom, at computeren har forbedret mange punkter i hverdagens aspekter, og fortsat vil blive ved med at udvikle sig i den retning.

Du kan læse meget mere om computerens funktioner, hjemmesider, og anden form for teknologi på Madskristensen.dk.

Tidligere artikelHar din arbejdsplads en holdbar rygepolitik?
Næste artikelSådan øger du virksomhedens It-sikkerhed
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.