Sådan passer du på din computer

0
2700

For mange er computeren deres kæreste eje, men mange forsømmer plejningen af deres computer. Ved ordentlig pleje og beskyttelse, kan du ikke kun forlænge computerens levetid, men også sørge for din computers hastighed ikke falder for hurtigt. Vi har valgt at skrive nogle tips til, hvordan du som ejer passer bedst på din computer.

1. Malware / Virus
En af de ting, som kan sløve din computer mest er malware. Ofte har malware ikke en i iøjefaldende negativ effekt på din computer, som eksempelvis at blive låst ude af computeren eller at alle ens filer slettes. Malware kan nemlig også være neutral på din computer, men gør at din computer er med i en ring af infiltrerede computere der har til formål at begå DDOS angreb eller for at sende dine personlige oplysninger til en tredjepart, uden du ved det.

  1. Støv
    Støv skader voldsomt din computer, specielt hvis du sidder på bærbar, da de oftest har faner til at køle dem. Støvet fanges i fanerne og med tiden bliver fanerne langsommere, hvilket vil medføre at din CPU og GPU kan blive for varm og brænde sammen.Rengøringstip: Aldrig brug en klud til at gøre din computer støvfri med, altid brug komprimeret luft. Hvis du bruger en klud, så risikerer du at gøre mere skade end gavn.3. MacDefender / Mac keeper
    Der er mange ”falske” programmer, som giver sig ud for at være godartede, men egentlig kun vil sende din personlige information til andre. Specielt succesfulde i dette har programmerne MacDefender og Mac Keeper til Apples Mac computere været.

Typisk for disse programmer er at de skræmmer dig til at downloade dem. Et godt eksempel er ”Din computer er inficeret af 153 vira. Tryk her for at fjerne dem”, men lad være for disse programmer sløver computeren og sender ofte din personlige information ud til andre som misbruger det.

  1. Sluk for din computer
    Hverken mennesket eller computere har godt af at være på konstant. Sørg derfor for at din computer står slukket nogle timer ad gangen.
  2. Formater
    Når du defragmentere, så samler du alle de ting du har på computerens hukommelse. Normalt når du lavet et Word dokument, så lægges det et tilfældigt sted i hukommelsen. Ved at defragmentere, så sørger computeren for at alle disse filer bliver lagt klods op ad hinanden, hvilket betyder at computeren ikke behøver at lede ligeså længe efter de forskellige filer.
  3. Geninstaller
    Hvis computeren er blevet sløv, eller hvis du bare har mistet overblikket over indholdet på harddisken, så kan en formatering være vejen frem. Sørg for du har gemt alle dine vigtigste dokumenter, billeder og filer på en backup inden du sletter.
  4. Slå programmer du ikke bruger fra
    Ofte hvis din computer er langsom til at starte op, så kan det være på grund af de programmer du har installeret. Skype, virusprogrammer, iTunes og andre programmer står nemlig til at skulle starte automatisk ved computerstart. Problemer ved dette er, at alle disse programmer stjæler kræfter fra din computer, hvilket medfører at du har færre kræfter at arbejde med.
  5. Virusprogram og Firewall
    Der er mange forskellige måder, hvorpå andre kan få adgang til din computer. Derfor skal din beskyttelse også være effektiv. Virusprogrammer og firewalls kan findes gratis på nettet, men lige meget om du vælger en af de gratis eller betalte programmer, så skal du tjekke deres omdømme. Ligesom tidligere nævnt, så er der nemlig flere forskellige programmer som virker som en type, men viser sig at være ondsindet og rigtig mange udgiver sig for at virusprogrammer. Sørg derfor for at bruge en god mængde tid på at finde det rigtige program.
  6. Ikke klik på noget du ikke kender
    Det er altid et godt råd, hvis du ikke kender siden der popper op så luk den ved at trykke alt + f4, eller gå CTRL + ALT + DEL og så gå ind i Taskmanager og luk internettet igennem det. Reklamer som ”Du har vundet 10.000 kr.”, ”Kunde nr. 1 million” eller ”du har vundet gratis tilbehør til mobil”, er aldrig sande og går altid ud på at skaffe sig adgang til din computer eller få personlig information ud af dig.

Vær opmærksom på det findes et utal af hjemmesider og webhotel, hvor deres eneste funktion er at lokke information ud af dig i form af spørgeskemaer, konkurrencer eller advarsler om din computer er inficeret af vira.

10. Personlige oplysninger
Rigtig mange har i dag rigtig meget af deres personlige information på deres computer, lige fra netbankskoder til testamente. Derfor kan det betale sig at kryptere den information, som du helst gerne vil holde privat. Der findes forskellige slags software, som du kan bruge til at kryptere med. Generelt krypteres de fleste ting med 128-bit, hvilket er mere end rigeligt.

Tidligere artikelHvad er ”Cloud” eller ”Skyen”
Næste artikelSEO, vejen til online succes
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.