Cloud eller skyen er populære begreber i øjeblikket, men hvad betyder det egentlig? For de fleste er Cloud lig med iCloud eller Dropbox, men hvad lægger der mere bag ordene.

Hvor er Clouden?
Clouden er en server i et kæmpe datacenter. Cloudens funktion er at i stedet for at have en lokal server, så er den rykket ud i et datacenter og overses af andre.

Forbruger Cloud
Der findes to forskellige clouds, den ene er forbruger og den anden er virksomhed.
Forbruger Cloud er oftest det vi forbinder med iCloud, Dropbox eller andre tjenester du benytter, hvor programmet ikke er installeret på din enhed men på en ekstern server i et datacenter.

Et rigtig godt eksempel er tjenesten Facebook, hvor du har mulighed for at uploade billeder, noter og sende beskeder eller videochatte. Du bruger altså clouden til at gemme, synkronisere eller tilgå data over nettet.

Hvis du har prøvet at tage kursuser online, måske et kursus i ledelse eller i kodning, så logger du ofte ind på en hjemmeside, hvor så du har mulighed for at vælge hvilket fag, niveau og på hvilket sprog du vil læse. Du har dermed en service du kan bruge, uden at have noget software installeret.

At gemme ting i skyen eller på clouden er uden tvivl den mest brugte cloudbaseret service pt., det er blandt andet hvad Dropbox, Onedrive, Google Drive og Apple iCloud falder ind under.
Bare tænk på når du laver en aftale i din kalender på mobilen, og du senere får notifikationen på computeren at du skal huske at tage dine vitaminer. Det er fordi informationen synkroniseres, tilgås og lagres i en cloud.

Det meste når det kommer til forbruger Cloud er under betegnelsen SaaS Cloud, hvilket vi beskriver senere.

Virksomheds Cloud
Det er en anden mængde data, som virksomheder skal bruge i forhold til private. Derfor er der også forskel i cloudtyperne.

Software-as-a-Service (SaaS) Cloud:
I stedet for en virksomhed skal betale for software til deres selvbetalte servere, så kan de leje den relevante software på en ekstern server til en månedlig eller årlig pris. Samtidig kan de så indstille kravene til softwaren i takt med behovet skifter – eksempelvis hæve eller sænke datalagringspladsen i tilfælde af voksende kundekartotek. Eksempler på verdenskendte apps eller programmer der anvender SaaS er:

  • Salesforce.com
  • Microsoft Office 365
  • Slack
  • Zendesk
  • Visma Business

Specielt kendt er Salesforce, som er et cloud baseret CRM system, som lader små- og mellemstore virksomheder gemme alt deres kundeinformation online. Visma Business er et økonomisystem, som kan skræddersyes efter kundebehov, men hele systemet er cloudbaseret.

Platform as a Service (PaaS) Cloud:
PaaS er et framework, som tillader udviklere nemmere at udvikle eller ændre applikationer. Forskellen på PaaS og SaaS er at ved PaaS, så bliver servere, middleware, operativsystem etc. stadig kontrolleret af udbyderen, men kunden står for softwaren og data. Hvor kunden ved SaaS ikke skulle forholde sig til noget.

Infrastructure as a Service (IaaS) Cloud:
IaaS er hvor du egentlig lejer en ekstern server, men uden operativsystem eller noget. Det eneste du får er fysisk lagringsplads, netværk og virtuelle servere. Kunden skal derfor selv stå for operativsystem, data, applikationer og middleware.

Hvis man skulle sige det meget simpelt, så kunne dette være en nogenlunde beskrivelse:
SaaS: Du vil gerne benytte en software, uden at have noget mellem hænderne.
PaaS: Du har udviklet en software, som du gerne vil have udgivet på en offentlig platform
IaaS: Du har udviklet software, og du har selv en platform, men det eneste du mangler er hardware (lagringsplads), et godt eksempel er Netflix som bruger Amazons servere.