Vær privat – brug en VPN

0
1585

Efterhånden mange bruger en VPN (Virtual Private Network), da en VPN har flere forskellige anvendelsesmuligheder. Vi skriver kort om hvad en VPN er, hvorfor man bruger en og hvordan man bruger den.

Hvad er VPN?
Normalt når du går på nettet, så forbindes du først med din ISP (Internet service provider), som derefter forbinder dig med nettet. Alt din data og trafik går igennem din ISP’s servere og kan derfor ses og kontrolleres af ISP.

Når du bruger en VPN, så forbindes du med en VPN server igennem en krypteret forbindelse, ofte kaldt en Vpn-tunnel, det betyder alt den data og trafik du benytter kun kan ses af dig og din VPN.

Hvorfor skal jeg bruge det?

  1. Din ISP kan ikke se hvad du laver på nettet, kun at du er forbundet til en VPN. Alt din trafik er krypteret. Derfor vil din ISP ikke kunne se hvilke hjemmesider du bruger. Tanken om din ISP har informationer om hvad du laver på nettet, kan se hvilke sider du besøger og at du måske leder efter en advokat med speciale i arveret er ubehagelig for mange. Det er nemlig sådan, at man kan vide meget om en person ud fra ens internethistorie.
  2. Din IP-adresse bliver VPN serverens IP-adresse.
    Det vil sige at hvis din VPN server står i et andet land, så vil internettet tro at du befinder dig i det land. Dette er også funktionen som folk bruger for at få adgang til Netflix US fra Danmark.
  3. Hvis nogle prøver at analysere din trafik eller data, så vil de blive henvist til der hvor du har din VPN og du forbliver anonym. Nogle VPN sælgere er sikre end andre, da nogle sælgere gemmer din data med henblik på videresalg, hvor andre sletter alt data med det samme.
  4. Du er sikker på offentlige netværk
    Fordi alt data mellem dig og din VPN er krypteret, så kan eventuelle hackere ikke se informationen da den er krypteret. Det er praktisk, hvis du bliver snydt til at logge på en såkaldt ”evil twin” hotspot eller udsat for packet-sniffing. Så bare ved at du bruger en VPN, så undergår du at en fremmed får adgang til forbindelse og kan se hvor meget du har købt din jagtrejse til Sydafrika for, eller fra at få adgang til din netbank.
  5. Dit internet vil blive langsommere fordi
    Når din computer skal kryptere eller dekryptere data, så kræver det kræfter fra din computers CPU. Det betyder teknisk set at jo sikre (mere krypteret) din data er, jo langsommere forbindelse. Det er dog ikke det største problem, da computere i dag er ret kraftige. Det som virkelig gør forbindelsen langsommere er, at når du bruger en VPN så skal forbindelsen ’rejse’ det længere. Tidligere skulle du forbindes til din ISP og så var du online, nu skal du forbindes til en server der står udenlands, inden du er online.

    Så hvis du bare skal surfe rundt på nettet, købe hundefoder, gå på just-eat, facebook, instagram eller lignende, så skal du vælge en VPN der er tæt på din fysiske lokation – hvor i mod at hvis du skal tilgå BBC UK’s service, så skal du vælge en VPN der er i UK.

Hvad skal du være opmærksom på?
Hvis du vil bruge en VPN til at få adgang til eksempelvis Netflix USA, så skal du vælge en VPN i USA, men som er så tættest på Danmark som mulig.
Der er forskelligt hvor gode købte VPN services præsterer, derfor skal du undersøge hvordan de forskellige VPN klarer sig når det kommer til hastighed.

Er det lovligt?
Ja, i de fleste lande har befolkningen ret til privatliv. I visse lande med strenge restriktioner på internettet, såsom Kina, Vietnam og Iran er det ikke lovligt at drive virksomhed med VPNs, men de prøver også at undgå at befolkningen får adgang til udenlandske VPNs.
Det har dog vist sig problematisk i de lande, selv i Kina som har den mest sofistikerede internet censur i verden er kun delvist succesfulde i at undgå brugen af VPN services.

I Europa har terroristtruslen fået regeringer til at indgå diverse overvågnings love, hvilket i nogle lande kræver at VPN virksomheder gemmer deres brugers data, så myndighederne altid kan tilgå dem. Folk der gerne vil have privatliv og anonymitet skal derfor vælge VPN services der er uden for lande såsom Frankrig og UK.

Tidligere artikelRazer – Project Valerie
Næste artikelGode råd til dig, der vil lave din egen hjemmeside
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.