Menu
A+ A A-

Stortest: Ducky Mekaniske Keyboards

  • Skrevet af Mikkel Secher
  • Kategori: Tilbehør
  • Visninger: 2546

ArtikelindeksEt mekanisk keyboard - hvad er det og hvorfor er det bedre?
I de gode gamle dage gav ens tastatur et tydeligt klik, nu er de fleste tastaturer bygget af næsten lydløse gummimembraner på en printplade, og slet ikke giver den samme følelse af byggekvalitet og kontrol som de gamle klassiske IBM tastaturer. Fordelen ved de nyere membramkeyboards er at at de er ultra billige at producere, så det er den slags man normalt finder i tastaturer nu til dags, til gengæld er levetiden meget kort i forhold til mekaniske keyboards, så en bonus for producenterne er at folk også køber nyt keyboard oftere.
Dog er der nogle producenter som har set fordelen i at holde fast i det gamle princip, hvor hver eneste tast har sin egen fysiske kontakt. Fordelen kan måske være svær at se, men i virkeligheden er der faktisk nogle markante forskelle som jeg lige kort vil gennemgå.
Membrankeyboards fungerer sådan at der under tasterne ligger tre lag, hvor det nederste lag i princippet bare er en printplade, som en connector på en gummikegle skal helt ned og røre for at tasten aktiveres. Det betyder at man skal trykke tasten helt i bund før at den aktiveres, og samtidig at tasten ikke giver noget feedback eller modstand.Klik for stort billede


På et mekanisk keyboard er hver enkelt tast sit eget lille mekaniske system, hvor selve kontakten sidder lodret, og som tasten bliver trykket ned, bliver to ledere presset sammen, for at sende signalet igennem. Med denne teknik kan man aktivere tasten inden den er trykket helt i bund, og man kan placere en metalfjeder under den, så tasten giver langt bedre feedback og ”popper” op igen, med det samme. Det betyder også at når man har vænnet sig til at skrive eller spille på sådan et tastatur bruger man meget mindre energi på det, fordi man ikke har følelsen af at man skal hamre tasterne helt i bund hver gang.
Når man får fornemmelse for hvornår tasten aktiveres begynder man også automatisk at skrive meget hurtigere.Klik for stort billede


Der findes mange forskellige mekaniske switches, og de har alle forskellige specifikationer når det kommer til den kraft der skal til at aktivere dem, hvor meget feedback de giver og hvor langt de skal bevæge sig for at blive aktiveret.
Fordi hver tast har sit eget kredsløb skal der typisk en controller til at håndtere inputtet fra dem rigtigt, og sende det til computeren, og det betyder at med en ordentlig controller kan alle tasterne faktisk trykkes ned, og registreres uden at nogle taster bliver ”glemt”. Det kan generelt ikke lade sig gøre på membrankeyboards, hvor det alle tasterne ligger i et grid på en printplade.
Mekaniske keyboards er noget dyrere at producere, da hver enkelt tast skal produceres seperat, for så at blive samlet i et tastatur og forbindes til en controller. Dog kan man udskifte enkelte taster, ret nemt hvis de går i stykker - på et membrankeyboard skal hele printet udskiftes hvis der går noget galt, og så kan man lige så godt købe et nyt keyboard.

Mange som er vant til at bruge membrankeyboards (eventuelt fladprofil keyboards som dem man finder i en laptop), reagerer på mekaniske keyboards ved at beskrive dem som klodsede og bøvlede at bruge, men det er fordi de ikke er vant til at de ikke skal hamre tasterne helt i bund for at skrive på det. Når man har brugt et mekanisk keyboard i noget tid og vænnet sig til hvor meget mindre energi man skal bruge på det, og hvor meget hurtigere deres fingre kan bevæge sig rundt over tasterne fordi de nærmest bliver skudt af tasterne igen af den indbyggede fjeder.
Jeg har haft disse 5 mekaniske keyboards i brug i godt en måned nu, og jeg har for alvor vænnet mig til at bruge dem. Jeg gik fra et Logitech K700, som tidligere har fået topkarakter her på siden, for at være et næsten perfekt keyboard. I starten var der ikke den store fordel på min skrivehastighed på de to typer tastaturerer, men efterhånden som jeg har vænnet mig til at de mekaniske taster er jeg blevet MARKANT hurtigere.

Der er også bare en mere tilfredsstillende følelse når man skriver på et tastatur som siger klik når man rammer en tast, og som ikke bare føles som om at man trykke noget gummi fladt under tasten.
Mekaniske keyboards er tunge - meget tunge. De vejer generelt imellem 1 og 1½ kg, hvor et normalt keyboard vejer ca. de halve, men det giver også en god følelse af kvalitet, og generelt flytter man ikke ret meget rundt på sit keyboard, så det er ikke noget der trækker ned.
Mekaniske keyboards virker nærmest for evigt... Normale keyboards holder op med at virke efter 3-5 mio. tastetryk, og de mest brugte (og nok også bedste) mekaniske switches Cherry MX er testet til 50 mio. Tastetryk på hver tast. Et mekanisk keyboard kan man altså sagtens regne med holder 10 gange længere tid et en membrankeyboard.
Der er ret få producenter af gode mekaniske keyboards, og de bedste af dem er generelt meget svære at få fat i. Dem vi har fået fingrene i her - Ducky, er berygtede verden over som nogle af de bedste keyboards i overhovedet.
Vi har fået et enkelt G2PRO, og fire forskellige versioner af deres SHINE model - og der er ingen tvivl om hvordan de har fået deres ry verden over, efter man har haft dem i brug i en måneds tid.

Produkterne er venligst udlånt af Panvision.com

pan_vision_logo


Produkterne kan købes hos Føniks Computer A/S via banneret.

banner2


Seneste Kommentarer