Menu

Review af Toshiba Satellite P 845T Fremhævet

Toshiba Satellite P 845T Toshiba Satellite P 845T

I denne måned er det nu blevet tid til at kigge på endnu et fikst produkt fra Toshiba. Denne gang er det P845T, der er en ultrabook med en lækker 10 punkts touchskærm, som falder under vores kyndige hænder her på Laptopworld. Der er tale om en 14 tommers maskine, udført i et flot sølvfarvet præget aluminiums look, og har en tykkelse på 2,9 centimeter på det tykkeste sted. På hardwaresiden finder vi blandt andet Intels Core i5-3317U 22 nm processor på 1,70 GHz, 4 GB DDR3 Ram, et Nvidia GeForce GT 630M grafikkort med hele 2 GB DDR3 Ram samt 500 GB harddisk samt ikke mindst stereohøjtalere fra Amerikanske Harman Kardon. Få et fyldestgørende overblik over, hvordan denne ultrabook med lidt ekstra lir performer i brug.

Processor image2 Intel® Core™ i5-3317U-processor med Intel® Turbo Boost Technology 2.0 / 1,7 GHZ 3 mb cache
Chipset image3 Intel® Ivy Bridge HM 76 express
RAM image4 4 GB PC3- 1600 Mhz
Grafik image5 Intel HD 4000 &
NVIDIA® GeForce® GT 630M 2 GB VRam DDR3
Harddisk image6 Toshiba 500 GB – 5400 RPM – MK5075GSX, Serial ATA300
Skærm image7 Toshiba TruBrit®e HD TFT-berøringsskærm 16:9 LED-baggrundsbelysning 1366 x 768
Optisk drev image8

DVD superMulti DVD+RW (+/- R DL) / DVD-RAM

24 x (CD) 8 x (DVD) læse / 24 x (CD) 6 x (DVD) skrive

Batteri image9 Litiumion 4WH
Netværk image10

Intel® Centrino® Wireless-N 2230 Gigabit Ethernet LAN

Bluetooth® 4.0

Operativsystem image12 Windows 8 PRO 64-bit build 9200 (præ-installeret)
Dimensioner image13

Højde 2,9 cm, dybde 23,4 cm, bredde 34,9 cm

Vægt 2,05 Kg

Tilslutningsmuligheder   1 × ekstern monitor
1 × RJ-45
1 × hovedtelefon (stereo)
1 × ekstern mikrofon
1 × Multikortlæser
1 × HDMI-udgang, der understøtter 1080p-signalformat
1 × integreret 1,0 MP HD-webkamera (1280 x 800) med indbygget mikrofon
3 × USB 3.0
Pris image15 7.951 DKK.
edbpriser.dk

Pakken indeholder ud over laptop oplader og manual(er)


Konstruktion og Design
Første gang man sidder med Toshiba P845T i hånden føles computeren større end den reelt set er. Vægten er i den højre ende med sine 2,05 kg. sammenlignet med andre laptops i ultrabook segmentet, om end der findes konkurrenter, der har endnu højere vægt. Dog er det jo stadig en relativ let maskine, som sagtens kan bæres rundt til for eksempel skole eller arbejdspladsen. Samtidig får man, på den positive side, fornemmelsen af, at produktet er godt og solidt bygget, selvom det er muligt af få låget til at flekse lidt, hvis man trykker på det. Det er dog småting og ikke noget man bemærker i hverdagen. For så vidt angår vægt må man heller ikke glemme, at der er et dedikeret GeForce grafikkort, trykfølsom skærm samt DVD-brænder, hvilket naturligvis bidrager til af få vægten op. Set i det perspektiv, kan man vel næppe tillade sig at klage og lidt over 2 kilo er heller ikke voldsomt.
Toshibas maskine virker designmæssigt lidt bred, trods det, at den alene er 2,9 cm på det bagerste stykke, som er pc’ens tykkeste punkt.

image16

Forfra fremstår den derimod rimelig strømlignet med de tre led-indikatorer samt SD-kortlæser. Specifikationerne indeni har dog stadig sin pris med hensyn til tykkelsen, da der selvsagt skal være plads til det hele.

image17

Maskinen er virkelig flot udført i sølvfinish teksttur, som giver et meget elegant udtryk og bevirker, at Toshiba P845T tager sig ud som et meget dyrt og eksklusivt produkt.

image18
Tastatur og Touchpad

image19
Det sorte tastatur passer designmæssigt rigtig godt til maskinens sølvfinish. Det er af typen chiclet og virker responsivt nok, men det flekser lidt, når man taster på det. Det kunne have klædt maskinen, hvis det havde været indbygget diodelys, ikke kun grundet det visuelle, men også fordi, det derved ville være lettere at anvende din laptop om aftenen eller i mørke rum uden at være nødsaget til at tænde lyset. Afstanden mellem tasterne er fin og der er rige indstillingsmuligheder af blandt andet lysstyrke og volumen øverst på tastaturet samtidig med at der nederst er funktionstast samt Windows-tast for hurtigt at komme tilbage til startskærmen.

image20
Touchpadden er placeret lidt til venstre nederst på pc’en, men har gode dimensioner, og jeg kan særligt godt lide, at den er afgrænset fra det øvrige design. Den er lidt følsom, men har indbygget funktioner som scroll og zoom og højre og venstre musseknap er synlige nederst, så man ikke trykker forgæves. Faktisk har Toshiba i min optik haft rigtig held med at designe en god touchpad, der efter ganske kort indkøringsperiode virker rigtig godt og gør hvad man beder den om.

Lyd

image21
Man oplever ofte, at laptops har en noget flad og afdæmpet lyd, men også her har Toshiba tænkt nyt og fået designet højtalere fra det annerkendte elektronik og lydfirma Harman/Kardon. Der er virkelig kraft i højtalerne og lyden er overraskende fyldig med god bas og dybde, trods den begrænsede størrelse. De fysiske højtalere er suppleret af softwaren SRS Premium Sound 3D og slip stream-teknologi, som sikrer, at lyden ikke forvrænges selv ved høj lydstyrke.

 

Skærm
image22Skærmen er på 14” (35,6 cm) og af paneltypen TFT 16:9 LED-baggrundsbelysning og har en opløsning på 1366 x 768, hvilket findes på mange laptops i mellemklassen. Der hvor Toshiba adskiller sig er på berøringsfunktionen, som virker rigtigt godt, er super responsiv og som man nødigt vil undvære, når man først har prøvet den. Funktionen gør det til en leg at anvende Windows 8, men også at læse netavis, navigere i Netflix og andre programmer, hvor brugerfladen er spredt over flere skærme.
MEN, skærmen er high gloss, hvilket vil sige, at lyset reflekterer meget i skærmen og endnu værre, efter ganske kort tids brug, er der fingeraftryk overalt. Man skal altså være forberedt på at rengøre sin laptop oftere, end tilfældet ved en traditionel bærbar uden trykfølsom skræm. Ydermere betyder den glansfyldte skærm, at den praktisk talt er uanvendelig ved direkte lys eller brug udenfor, men til gengæld får man en udmærket visuel oplevelse indenfor. Farvedybden kunne være bedre og betragtningsvinklen er ikke imponerende særligt oven- og nedefra, hvor billedet bliver henholdsvis mørkt og lyst i det. Det er ikke unormalt ved denne paneltype, men i daglig brug, fungerer skærmen ganske fint, når bare man befinder sig inden og centralt for skærmen.

image23

Tilslutningsmuligheder
Laptoppen har i udgangspunktet de tilslutningsmuligheder, man kan forvente sig af en moderne ultrabook.

image24

På venstre side er der DVD-brænder, 2 stk. USB 3.0, slotlås samt indgang til gigabit ethernet.
På højre side findes endnu en USB 3.0, HDMI out, VGA, power samt mikrofon- og hovedtelefon output. Ydermere luftgrill, så laptoppen kan komme af med varmen.
image25
På skærmen er der indbygget 1 mb web-cam og mikrofon med en max opløsning på 1280 x 800

image26

Derudover har pc’en SD hukommelseskort på fronten og Bluetooth 4.0 samt WIFI IEEE 802.11 b/g/n
Alt i alt må det siges, at Toshiba, som de også har det for vane, ikke har været nærrige med tilslutningsmulighederne og de virker som de skal.

Støjniveau
Da P845T har nogle kræfter under hjælmen, er det også ganske nyttigt at teste, hvor meget PC’en så reelt larmer i brug. Ved almindelig daglig brug, har Toshiba et meget behageligt gennemsnitligt lydniveau på 33 dB, men under 3d spil eller DVD afspilning, bliver såvel drevet som fan noget mere støjende med helt op til 48,7 dB. Dette sker ved anvendelse af kraftige applikationer, hvor processor og grafikkort skal arbejde kraftigt. Det er meget normalt for denne klasse multimedie PC, men det laver ikke om på, at lydniveauet absolut er højt uden at være irreterende, særligt hvis man befinder sig i et stille miljø så som i et klasseværelse.

image27

Ydeevne
Tiden er nu kommet til at teste, hvorledes Toshiba P845T scorer i diverse benchmarks for at sikre, at den kan andet end at se godt ud.

CPU

image28

image29
PC’ens hjerne er i dette tilfælde en Ivy-bridge Core I5 3317U.
En god måde at måle Toshiba P845T processorens ydeevne med er ved at anvende:
Wprime Benchmark v2.09
Laptoppen gennemfører testen på mellem 22,24 og 22,551 sekunder, hvilket er udmærket for en Core I5 processor med lavt strømforbrug. Til sammenligning gennemfører Acer Aspire Timeline med Core I5 testen på 21,85 sekunder, hvilket indlysende er en smugle hurtigere, men samtidig indeks for, hvad man kan påregne med for denne type processor af ydeevne, da resultaterne ligger ret tæt på hinanden.


Harddisk
Systemet har en 500 GB harddisk, der spinder med 5400 RPM. Som udgangspunkt er det ofte denne type harddisk, som befinder sig i ultra books, men lad os se, hvordan denne performer i vores system.

image30

image31

Som det fremgår af HD Tune Pro 5.0 har harddisken en gennemsnitlig overførselshastighed på bare 47,6 MB/sekundet, hvilket er noget langsomt. Til sammenligning har Acer Aspire Timeline ligeledes med 500 GB harddisk en gennemsnitlig overførselshastighed på 86 MB/sekundet. Denne performance må siges at være noget skuffende, og vil potentielt kunne mærkes på hastigheden i afvikling af eksempelvis grafiktunge applikationer og oven i købet i Windows 8, hvor der også er en del grafik, som afvikles fra harddisken.


Grafikkortet
Toshiba P845T har for så vidt 2 grafikchips installeret. Til lette programmer bruges Intel HD 4000, som er en strømbesparende grafikchip som standard er indbygget i Ivy-bridge processoren. I forhold til, at grafikchippen er indbygget i CPU’en, yder HD 4000 faktisk udmærket. Den kan eksempelvis afvikle film i fuld HD 1080P, hvilket kan være nyttigt, hvis Toshiba P845T tilsluttes til fladskærmen i stuen via HDMI.

image32

Spil og 3D programmer anvender den mere kraftige GeForce GT 630M med 2 GB DDR3 ram. Udfordringen er den, at en selvstændig grafikchip naturligvis går ud over den forventede batteritid, men samtidig er en fryd for øjet med mange detaljer i grafikken og adgang til højere opløsning. I testen er det Geforce kortet, der har været fokus på for at stressteste systemet og for at få den højeste kvalitet i grafikken.

image33

3DMark Vantage

image34

I 3DMark Vantage scorer PC’en samlet 4.666, hvilket ligger lidt under gennemsnittet på 4894,2 for dette grafikkort. Blot til sammenligning med en relativ billig middelklasse GPU fra nuværende grafikkortgeneration Nvidia GeForce 650 Ti, som scorer 16.739 point i ren grafikydelse, så lyder resultatet ikke af meget, men som vi vil se på nedenfor, vil det dog være muligt at afvikle spil med lavere grafikdetalje og opløsning.


3DMark 11
Næste testmiljø er noget mere krævende og kører directX 11 med alle de seneste grafikdetaljer. Her bliver vores Toshiba laptop presser godt og grundigt. Også i denne test ligger vores testresultat lige under gennemsnittet på 1.170,9 point for Geforce GT 630M, men yder dog over den laveste score for denne type GPU. I testen scorer Nvidia Geforce 650 Ti 4982 point i ren grafikydelse, men de to GPU’er kan reelt heller ikke sammenlignes. Sammenligningen er medtaget blot for at illustrere, at udviklingen går virkelig stæk på det grafiske område og næste generation står allerede for døren.

image35

Spil
Det er altid interessant at teste, hvorvidt computeren kan spille de nyeste spil, og i givet fald på hvilken detaljeringsgrad med et tilfredsstillende antal billeder pr. sekund. Trods ovenstående scorer, er der tale om en udmærket multimedie PC, hvis man ikke som spiller har krav til, at alt skal være på højeste detaljegrad.
Alle spil er testet i fuld opløsning på 1366 x 768, som er skærmens max opløsning.

BioShock Infinite

image37 image36

 

Crisis 3

image39 image38

Far Cry 3

image39 image38

 

Alle 3 spil er ganske grafik og detaljetunge, men alligevel klarer GF 630M sig ganske OK i særligt lav, men faktisk også rimelig ved medium indstilling i både Bioshock og Far Cry. Det halter forventeligt noget, for ikke at sige meget i High, mens det slet ikke giver mening at teste grafikchippen på Ultra, da ingen af spillene ville være spilbare.
Samlet set må man dog sige, at det faktisk er ganske imponerende FSP i disse tre spil, om end Crisis 3 reelt kun vil kunne afvikles på low, for at få en acceptabel gennemsnitlig frame rate og derved flydende gameplay. Selvfølgelig kunne man ønske sig højere framerates, men spiller man fra tid til anden, vil 30 FSP kunne virke udmærket, så man kan nyde de flotte detaljer i nutidens spil. Lad det være sagt, at ovenstående er gennemsnitlige framerates, hvorfor spil eventuelt kan opleves at hakke fra tid til anden, hvis der er særlig meget grafikkræs på skærmen. Ydermere er det væsentlig at notere sig, at ovenstående score er opnået, mens laptoppen har været tilsluttet stikkontakten. Gennemføres eksempelvis 3DMark 2011 uden tilslutning, men kun på batteri, bliver GPU ydelsen næsten halveret, mens CPU yder stort set det samme. Så regn ikke med at være mobil og samtidig få fuld valuta i form af høj FSP i dine spil.


Overall Performance
Windows experience index klassificerer en række nøgle komponenter mellem 1,0 – 7,9

image42

Generel klassificering af PC’ens nøglekomponenter afslører, at særligt hastigheden på ram og harddisk er der, hvor Toshiba P845T halter en lille smugle, hvilket også understøttes af ovenstående test af harddisk performance. Den samlede score er fastsat ud fra Intel HD 4000, som scorer lavest af alle komponenter.
For at få yderligere et godt overblik over den gennerelle formåen af systemet, anvender vi PC Mark. Testen kører et miljø, hvor netop de vigtigste komponenter bliver stresstestet. Lad os se, hvordan Toshiba klarer sig.


PC Mark Vantage

image43

Her skinner det igennem, at maskinen sammenlignet med Acer Aspire TimelineU, der dog også har en lidt hurtigere grafikchip, scorer noget lavere end de 7.552 point, men samtidig vidner resultatet om, at Toshiba har multimedia kræfter og vil virke ganske fint til daglig brug.


PC Mark 7

image44I PC Mark 7 klarer Toshiba sig faktisk ganske godt i sammenligning med andre PC’er fra dette segment. Nuvel, Acer er igen lidt hurtigere med knap 500 point mere, men absolut et ganske acceptabelt resultat leveret af P845T.

 

Battery Eater
image45Slutteligt er det tid til at kigge på maskinens Lihium Ion batteri, og hvordan det 48 Wh store batteri klarer sig. Til testen bruger vi batteri Eater. I Open GL testen klarer P845T 1:57,14 minutter. Sammenlignet med andre maskiner med sammenlignelige specifikationer, må det absolut siges at være acceptabelt.
Maskinens batteritid er fra fabrikken opgivet til 6,5 timer, når PC’en ikke arbejder. Det lykkedes i testen ikke at komme op på det niveau, men godt 4,5-5 timers batteritid med forskelligt brug kan påregnes, hvilket er pænt uden at være overdådigt.

Konklusion:
Toshiba P845T-103 er overordnet set et godt bekendtskab med flot design, lækker touch-skærm, super lyd og en touchpad, som er ganske glimrende. Dog er computeren lidt tung, både i vægt og i performance, som med et prismærke på over 7900 kr. ikke imponerer i test. Harddisken er meget sløv, og selvom spilydelsen reelt set er acceptabel i lav opløsning og detaljegrad, virker hele oplevelsen med maskinen som om, at den godt kunne have brug for lidt flere kræfter under motorhjælmen.
Batteriet er derimod gangske udmærket uden at imponere ved almindelig daglig brug, og selvom P845T er fyldt med tilslutningsmuligheder, hvor Toshiba bestemt ikke er nærrige, kan man ikke undlade at kigge mod konkurrenterne, der til en lavere pris har maskiner med stort set de samme specifikationer og bedre ydeevne.
Alt i alt er Toshiba P845T en fin gennemsnitlig maskine, med flot ydre og lidt tamt indre, men til daglig brug er der absolut tale om en fin maskine, hvor vi bare lige mangler det sidste, trods en super oplevelse med den berøringsfølsomme skærm og sprød lyd fra Harman/Kardon.

Positivt:

  • Skærm
  • Højtalere
  • Design
  • Touchpad

  

Negativt:

  • Pris
  • Ydelse

 

Score 70/100

 

Senest ændretTorsdag, 25 april 2013 12:56
Log ind for at skrive kommentarer
Til toppen

Seneste Kommentarer