Menu

Review af Lenovo X230 Fremhævet

Denne gang har vi her på Laptopworld været så heldige at få fingrene i en virkelig arbejdshest fra Lenovo, der med firmaets professionelle serie satser på businesssegmentet. Der er tale om en virkelig let notebook, med god holdbarhed til livet på farten og indeholder stærke specifikationer samt høj grad af konfiguratimonsmuligheder, så den kan optimeres til den enkeltes behov. Blandt andet kan der til vælges dock, DVD drev og yderligere ram. Der er tale om en 12,5 tommers maskine, udført i eksklusivt matsort look, som Lenovo ofte anvender på deres professionelle serier. Maskinen har en tykkelse på 2,6 centimeter på det tykkeste sted. På hardwaresiden finder vi blandt andet Intels Core® i5-3210M 22 nm processor på 2,50 GHz med turbo Boost teknologi max 3,1 GHz, 4 GB DDR3 Ram, Intel® HD 4000 grafik, en rummelig 500 GB 7200 RPM harddisk samt stereohøjtalere med Dolby® Advanced Audio™ v2. 
Skærmen er mat også kaldt AntiGlare, så den også kan anvendes udenfor eller i et stærkt oplyst rum uden særlig grad af generende refleksion i skærmen.
Lad os kigge på, hvordan den samlede oplevelse med Lenovo X230 på testbænken er:

 

Konfiguration af Lenovo X230-2325-79G

Processor

Intel® Core™ i5-3210M-processor med Intel® Turbo Boost Technology 2,5 GHz / max 3,1 GHz

Chipset

 

Intel® Ivy Bridge QM 77 express

Ram

 

4 GB DDR3 - 1600 MHz

Grafik

Intel® HD 4000

Harddisk

Hitachi 500 GB – 7200 RPM – HTS725050A7E

Serial ATA300

Skærm

 

12,5” HD (1366 x 768) 300 NITS, IPS, AntiGlare

Optisk drev

 

Der er ikke noget optisk drev, men det kan til vælges

Batteri

6-cell (62,4 Wh) LI-ION

 

Netværk

Gigabit Ethernet LAN/ WIFI a/b/g/n, WWAN bredbåndsmodem

Bluetooth® 4.0

Operativsystem

Windows 7 PRO 64-bit

Vedlagt Windows 8 Pro 64-bit på DVD

Dimensioner

Vægt 1,80 Kg

Højde 2,66 cm, dybde 20,65 cm, bredde 30,5 cm

Tilslutningsmuligheder

1 × mini DP
1 × VGA
1 × hovedtelefon (stereo)
1 × 4 i 1 SD kortlæser
1 × Multikortlæser
1 × integreret HD-webkamera (720P) med indbygget mikrofon
2 × USB 3.0

1 x USB 2.0

Pris

8.495 DKK. Incl. moms image2

Pakken indeholder ud over laptop, 65W AC Oplader, Ultradock samt manualer og DVD med Windows 8 Pro

Konstruktion og Design

Der er ingen tvivl om, at Lenovo X230 er en velbygget og kompakt maskine, som virkelig egner sig til det den er bygget til, nemlig at være med på farten. Lige fra første gang man sidder med maskinen har man en fornemmelse af kvalitet. Der er overhovedet ingen fleks, når computeren er lukket og der trykkes på låget. Vægten er samtidig i den lette ende med sine blot 1,80 kg med batteriet monteret. Sammenlignet med andre laptops i business segmentet, har Lenovo absolut en konkurrencemæssig kampvægt og føles som en leg at håndtere både til dagligt og på kontoret. Det er en fornøjelse at have en kompetent arbejdscomputer til såvel lette som lidt mere krævende opgaver, uden at have behov for at bære rundt på en kampesten.
Designmæssigt kan det firkantede matte look virke lidt robust, selvom der er tale om en maskine på knap 2,7 cm i højden. Men det er vel reelt meget subjektivt, hvorvidt designet faldet i brugerens smag. Personligt synes jeg Lenovos design bærer et kvalitetsstempel og egner sig glimrende til den arbejdscomputer, den er. Det eneste, der bryder den matte overflade er en led-indikator øverst på låget og sølvhængsler bagerst med god stiv modstandsevne, så skærmen ikke vipper. Slutteligt er der et gul power-output velplaceret bagpå X230.

Forfra fremstår maskinen rimelig strømlignet, og der er ingen tilslutningsmuligheder til at bryde det let afrundede ydre.

Set fra siden er der tale om en lidt konservativt udseende maskine, men kvalitetsfornemmelsen er ikke at fornægte.

 

Keyboard og Touchpad


De store sort/hvide chiclet taster er virkelig en fornøjelse at arbejde på og der er meget begrænset fleks, når der trykkes hårdt på tasterne. Tastaturet virker meget responsivt, og der er fin afstand mellem de enkelte taster. Om end det er vanskeligt at få plads til, savner jeg dog en numpad, netop fordi der er tale om en arbejdscomputer, hvor det må forventes, at der eksempelvis skal arbejdes med Excel eller andre regnskabsprogrammer. Her vil tastearbejdet blive lettere, såfremt der er en fuld numpad. Det er muligt at konfigurere maskinen, så tastaturet er baggrundsbelyst, hvorved arbejde om aftenen eller i mørke rum klart bliver lettere. Ydermere er der lys øverst, som også kan reguleres på spacebaren med FN knappen holdt nede. Øverst på keyboardet er der via funktionstasten nederst til venstre mulighed for at indstille flere forskellige funktioner herunder lysstyrke af skærmen og volumenfunktionen er placeret øverst sammen med on/off. Alt i alt er der tale om et virkelig vellykket keyboard, som man som bruger ikke bliver træt af selv efter mange timers arbejde.


Nederst let til venstre for midten på Lenovo X230 er maskinens touchpad placeret og er udført i let nubret materiale. Den har gode dimensioner, og kunne måske oven i købet godt have været en anelse større uden det ville gå ud over det samlede design. Den fungerer dog upåklageligt og er suppleret af en rød musepointer placeret over B på tastaturet. Højre og venstre museknap er fint afgrænset fra det øvrige design med den røde farve nederst, så det giver ingen udfordringer at ramme den rigtige musetast. Der er samtidig indbygget trykfunktion i selve padden, så der er reelt ikke behov for at bruge de to førnævnte museknapper øverst. Jo længere tid jeg har brugt denne touchpad, des mere glad bliver jeg for den. Med andre ord kræver den lidt tilvænning, men den fungerer virkelig som den skal.

 

Højtalere

Et punkt, hvor maskinen ikke imponerer i særligt grad, trods indbygget Dolby Advanced Audio 2.0, er på lydsiden. Der er så godt som ingen bas, og de små højtalere placeret forrest på bunden kan ikke levere megen power. Nu er det ikke sådan, at de slet ikke kan spille musik, men man får bare ikke et fyldigt lydbillede, fordi diskanten overtrumfer den begrænsede bas. Til let brug er lydsystemet helt fint og de fleste forretningsfolk vil have rigeligt med lydstyrke med på rejsen. Af en eller anden årsag fungerer lyden faktisk bedre, når der via eksempelvis Netflix ses film på X230, men alt i alt en gennemsnitligt lydoplevelse, hvor der fra Lenovos side absolut kunne have været gjort mere ud af brugeroplevelsen.

 

Skærm

image9Skærmen er på 12,5” (31,75 cm) og af paneltypen 16:9 LED-baggrundsbelysning IPS AntiGlare og har en max opløsning på 1366 x 768. Der er tale om et kvalitetspanel med gode fyldige farver og rigeligt med lysstyrke, som nemt kan reguleres. Betragtningsvinklen er ganske imponerende og klart bedre end på TFT skærme, som ofte anvendes på laptops. Endvidere bevirker den matte overflade, at der ikke er genskind i skærmen og den derved kan anvendes selv i stærkt oplyste rum og endog i direkte sollys, hvilket er en glimrende feature.

For at spare strøm regulerer skærmen selv lysstyrken ned, når computeren kører på batteri. Det er en ret smart funktion, da batteriet bruger rigtig mange ressourcer på at vise skærmbilledet, og man kan som bruger sagtens og let skrue op for lysstyrken igen, hvis man måtte ønske det. Tekst og billede står yderst klart og det er en fornøjelse at anvende Lenovo X230 til arbejde i Word eller andre skriveprogrammer, fordi der ingen flimmer er i billedet.


Tilslutningsmuligheder

Laptoppen har i udgangspunktet de tilslutningsmuligheder, man kan forvente sig af en moderne maskine. Dog mangler der en HDMI-udgang, som man ellers ser på mange maskiner i dette segment.

På venstre side er der to USB 3.0. Derudover VGA, mini display port og knap til at tænd/sluk WIFI.
På højre side findes en strømførende USB og mikrofon- og hovedtelefon output. Ethernet input til kabelet netværkstilslutning og 4 i 1 kortlæser samt lås.

På skærmen er der indbygget 1 mp web-cam og mikrofon med en max opløsning på 720P.
Derudover har pc’en Bluetooth 4.0 samt WIFI IEEE 802.11 a/b/g/n
Til arbejdsbrug er der tale om en veludstyret maskine, men som anført øverst mangler der HDMI-port, som ellers er standard på selv billige maskiner, men samtidig er det tilføjet en strømførende USB, hvilket bestemt ikke er standard på den gennemsnitlige PC.


Støjniveau

WOW siger jeg bare. Jeg har aldrig tidligere testet en så stille og stabil maskine, hvor fanspeed er konstant og ikke pludselig kører op og ned i hastighed, hvilket absolut kan virke forstyrrende. Selv ved stærk belastning såsom i spil og ved afspilning af HD-film i 1080P er Lenovo X230 ufattelig støjsvag. Her er tale om en klar forbedring og god evolutionen i forhold i det lineup af maskiner Lenovo havde med Sandybridge lillebror X220 fra 2011, som havde den svaghed, at netop blæseren kørte op og ned i hastighed og derved støjede mere.

Som grafen ovenfor viser, så bevæger støjniveauet sig mellem visken og lyden på et stille kontor. Almindelig samtale foregår ved 60 db blot for at sætte det i perspektiv. Virkelig imponerende af Lenovo, og noget du som bruger med sikkerhed vil finde behageligt.

 

Ydeevne

Benchmark er en glimrende måde at få et samlet overblik over maskinens formåen, når den bliver presset. De såkaldte syntetiske benchmarks presser hardwaren med maksimale lyskilder og mange krævende operationer i træk, samtidig med at både ram, CPU og GPU skal spille sammen på en optimal måde, for at opnå en høj score og dermed en høj samlet ydeevne. Naturligvis er det vigtigt, at der anvendes kvalitetskomponenter i alle dele af laptoppen, da den ellers vil kunne virke sløv på nogle parametre, og have negativ indvirkning på den samlede oplevelse i dagligt brug.


CPU

Lenovos X230 drives i dette tilfælde af en Ivy-bridge Core I5 3210 M med en hastighed på 2,5 GHz og den velkendte boost funktion på 3,1 GHz. Processoren er basseret på 22 nm teknologi, hvilket både betyder lavt strømforbrug og lav varmeudledning. Det mærkes også ved brug af X230, da den ikke bliver synderlig varm, selv efter omfattende brug. Mange bærbare har udfordringer med at bliver direkte brandvarme særligt under bunder, hvilket kan virke generende for brugeren, men det er på ingen måde tilfældet med Lenovo X230.

En super måde at måle X230 processorens ydeevne med er ved at anvende:
Wprime Benchmark v2.09

Lenovo gennemfører testen på knap 21,995 sekunder, hvilket er rigtig fint for en Core I5 processor med lavt strømforbrug. Til sammenligning gennemfører Acer Aspire Timeline med Core I5 testen på 21,85 sekunder. De to scorer i 32M er rigtig tæt på hinanden og i daglig brug vil den begrænsede forskel næppe bemærkes. Det er alt andet lige den performance, man kan forvente af en mobil Intel Ivy-bridge Core I5 i WPrime, og vil med sikkerhed være tilstrækkeligt til selv den krævende bruger.

 

Harddisk

Lagerpladsen udgøres af en 500 GB harddisk, der spinder med 7200 RPM. Ofte er der ved andre producenter sparet lidt på harddisken i systemet, som oftest spinder med 5400 RPM, men i Lenovo X230 har de valgt en god harddisk fra Hitachi. Det er også muligt at konfigurere maskinen med SSD disk, men så ryger prisen naturligvis også opad i en fart. Som det fremgår nedenfor, at der faktisk tale om en ganske habil harddisk, som vil tilfredsstille langt de fleste brugere med både læse og skrive hastigheder på over 117 MB pr. sekund.

Som det fremgår af HD Tune Pro 5.0 har harddisken en gennemsnitlig overførselshastighed på hele 98,6 MB/sekundet, hvilket blot bekræfter den fine score i ovenstående CrystalDiskMark. Til sammenligning har en maskine med en god 500 GB harddisk 5400 RPM en gennemsnitlig overførselshastighed på 86 MB/sekundet. Denne performance må siges at være ganske imponerende, og vil med sikkerhed bidrage til en samlet bedre ydelse af systemet. Naturligvis findes der endnu hurtigere 7200 RPM harddiske på markedet, men denne disk vil opfylde de fleste brugeres behov for fart og samtidig er det så godt som lydløs, hvilket heller ikke skader.

 

Grafikkortet

Som det er tilfældet med andre IVY-bridge processorer, har Lenovo X230 indbygget HD 4000 grafikchip i processoren. Der er ikke noget dedikeret grafikkort, men HD 4000 er også kapabel i afvikling af spil ved lavere settings og afspilning af film i fuld HD. Samtidig må man ikke glemme, at der i Lenovo er tale om en maskine rettet mod business segmentet, hvorfor der i mange tilfælde ikke vil være behov for et kraftigt grafikkort. Skal maskinen bruges til animering er tunge 3d programmer, vil det være nyttigt med et dedikeret grafikkort, hvorfor det meget vel kan være, at man skal kigge efter en anden maskine med mere power til disse gøremål.


3DMark Vantage

I 3DMark Vantage scorer PC’en samlet 2954. Men CPU’en scorer ganske pænt og det er i dette tilfælde GPU’en der trækker den samlede score markant ned, hvilket var ganske som forventet. En CPU-score på 9429 er faktisk ret pænt, men samtidig må det siges, at en GPU score på 2403 er rimeligt lavt, når der sammenlignes med de nyeste GPU’er på markedet. Nu skal man huske på, at 3D Mark Vantage virkelig også presser GPU’en, hvorfor selv ganske dyre grafikkort kan have vanskeligt ved at nå høje framerates i testprogrammet.

 

Spil

Selvom der er tale om en arbejdscomputer, er det alligevel interessant at teste, hvorvidt Lenovo X230 er i stand til at afvikle spil og i givet fald ved hvilken detaljeringsgrad. I det der er tale om en low end GPU, giver det alene mening at teste i Lav og Middel detaljeringsgrad, da spil i Høj og Ultra settings ikke vil være spilbare og scoren dermed ikke kan bruges til noget ved disse opløsninger.
Alle spil er testet i fuld opløsning på 1366 x 768, som er skærmens maxopløsning.

Metro Last Light


 

Far Cry 3

Selvom HD 4000 GPU’en faktisk i udgangspunkt er ganske kraftig, så viser ovenstående scorer i de nyeste spil, at teknologien i Ivy-bridge begynder at halte lidt. Faktisk vil gameplay i ovenstående spil ikke være flydende, men dog netop spilbar på lav, mens medium ikke vil give nogen god oplevelse. Ikke overraskende, men alligevel viser det blot, hvor krævende hardware de nyeste spiloplevelser skal bruge for at give den ultimative performance. Nu er der også tale om to titler, som er ganske krævende, men nogen spillecomputer er X230 ikke, men til lidt hyggespil fra tid til anden uden krav til høj detaljeringsgrad, vil maskinen fungere ganske fint.

Overall Performance

Windows experience index klassificerer en række nøgle komponenter mellem 1,0 – 7,9

Generel klassificering af PC’ens nøglekomponenter afslører, at det faktisk alene er GPU’en HD 4000, der halter. Resten af komponenterne klarer sig fint og igen ses det, at det særligt er CPU’en der scorer ganske pænt.


PC Mark Vantage

Her skinner det igennem, at maskinen samlet set yder ganske flot og faktisk er tæt på ligeså hurtig som tidligere generation Sandy-bridge I7 CPU’er. Rigtig pæn score af systemet.
Jeg testede også maskinen i PC Mark 7, men selvom jeg gennemførte testen gentagne gange, kom den ud med en urealistisk lav score, som slet ikke svarer den systemets ydeevne, hvorfor jeg har valgt at se bort fra dette benchmark.

Batterilevetid

image26Lenovo X230 er udstyret med et ganske kraftigt 6 cell LI-ION batteri, som fra Lenovo er opgivet til at kunne holde 9.9 timer.
Jeg har testet ydeevnen ved at slukke for WIFI og samtidig skrue skærmen ned på laveste lysniveau, hvor det rent faktisk lykkedes at opnå hele 10 timer og 2 minutters batterilevetid. Intet mindre end ganske imponerende, selvom ingen alt andet lige vil bruge disse indstillinger ved brug af computeren.
I Battery eater holdt batteriet 1 time og 47 minutter, hvilket også er ganske hæderligt, når WIFI er On og fuld lysstyrke på skærmen.
Ved et dagligt gennemsnitligt brug, kan du som bruger forvente en batterilevetid på cirka 5 timer og 30 minutter med WIFI slået til og skærmen på 60 % af maksimal lysstyrke, hvilket den automatisk stiller sig på, når der ikke anvendes AC og den kører på batteri. Alt i alt må det siges, at også batteriet leverer rigtig fint i Lenovo X230 og der ved almindelig kontorbrug er rigelig med juice til at maskinen vil være dig en god partner, når du ikke lige har en stikkontakt i nærheden.

 

Konklusion

Lenovo X230 er intet mindre end en glimrende laptop. Med en super lækker lysstærk mat IPS skærm, rigtig godt batteri, kompetent Ivy-bridge Core I5 CPU og ikke mindst ganske hurtig harddisk er du sikret en driftsikker og let arbejdscomputer med et prisskilt på knap 8.500 kr. Prisen kan der bestemt ikke indvendes noget imod, med nærværende konfiguration, da du netop får styrke og driftsikkerhed.
Højtalerne og den indbyggede HD 4000 grafikchip kunne bestemt yde bedre, og er faktisk i min optik de eneste lette kritikpunkter på en ellers gennemført maskine fra Lenovo. Man kunne samtidig ønske sig, at der havde været HDMI-port i maskinen, så den derigennem kunne tilsluttes en storskræm eller monitor med digital output kvalitet, men Lenovo har valgt en VGA-port i stedet, hvilket kan undre, da alle nye fjernsyn og monitorer er udstyret med HDMI, mens ikke alle har VGA port.
Det laver dog ikke om på, at oplevelsen med maskinen har været en sand fornøjelse, og selvom spilydelsen i de nyeste titler ikke imponerer, så vil Lenovo X230 klart kunne opfylde langt de fleste arbejdsopgaver for business segmentet med stor lethed og være en tro, stabil og tæt på lydløs rejsepartner mange år frem.

Positivt:
Skærm
Ydeevne
Touchpad
Støjniveau

Negativt:
Højtalere
Ingen HDMI port

Laptopworld-anbefaler-w200

Senest ændretTirsdag, 11 juni 2013 02:18
Log ind for at skrive kommentarer
Til toppen

Seneste Kommentarer